Győr+
2018.09.14. 05:54

Törékeny ragyogás – könyvlapokon

Derűt váltott ki, amikor Andorfi Rozália elmondta: arcmása felbukkanhat néhány templom freskóján, képzőművész nagybátyja, Döbrentey Gábor ugyanis esetenként róla mintázta képei szereplőit. Mégsem képmodellként mutatkozott be, hanem saját alkotásinak összefoglaló albumát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A Kovács Margitról elnevezett iskolában pedagógusként és festőként teljesedett ki. A Paál László Festőkörben ismerkedett az alkotás folyamatával, vele született képességeit tudatosan fejlesztette. A szecesszió egyik legismertebb tálentuma, Mucha művei ragadták el, valamint a híres üvegfestő Roth Miksa munkái gyönyörködtették.

Hamar rátalált saját útjára, a gyűjteményes kötetben talán a festményei a legizgalmasabbak. A magányos tájban meglátta a színek, formák rendjét, dinamikáját, a sárga és a zöld különböző árnyalatai lüktetnek a képein.

Csendéletei ízléssel összerakott csokrok, melyek többnyire sötét háttérből válnak ki. Festett és ólmozott üvegalkotásaiban a sárga és a zöld mellett a kék és a mályva, valamint a piros is is megjelenik. Üvegmozaikjaiban az a tetsző, hogy jól használta ki az üveg anyagiságát, jellegzetességeit.

Könyve bemutatóján Grászli Bernadett úgy fogalmazott Havassyné Andorfi Rozáliáról: színgazdag, formagazdag, ötletgazdag. “Precíz alkotókedvvel ítéli el a mechanikus rutint”.

A Törékeny ragyogás című könyv bemutatóján közreműködött Kalmus Felician csellóművész.

H. F.

Fotó: Marcali Gábor