Dagaszthattak, kovászolhattak, keleszthettek és megtanulhatták a kenyérkészítés fortélyait mindazok, akik szombaton délelőtt részt vettek a vármegyei Fiatal Gazda és Gazdaasszony Gazdakör programján. Ráadásul a Csepregi Kovászolók lelkes csapata mutatta be azt, hogyan kell elkészíteni a tökéletes kovászos cipót.
Már reggel kilenc órakor kelesztőtálak, mérleggel felszerelve érkeztek a résztvevők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara győri épületébe. A szombati rendezvény része a Magyarok Kenyere programnak, mondta el az esemény egyi főszervezője. „Próbáltuk feldobni a liszt adományozást, egy interaktív rendezvénnyel, és így kovászos kenyérsütés keretében osztjuk ki azt a lisztet, amit a gazdaasszonykör és az ifjú gazdák kapnak. Három óra alatt gyakorlatilag mindenki megsüt egy kenyeret, de a kovász etetéstől kezdve mindent pontosan el is sajátíthatnak az érdeklődők.” – tette hozzá Derdák Gábor, a vármegyei Fiatal Gazda és Gazdaasszony Gazdakör elnöke.
A fiatal gazdák a Csepregi Kovászolókat kérték meg arra, hogy tartsanak egy interaktív bemutatót. A rutinos és tapasztalt háziasszonyokból álló csapat szívesen vállalta a feladatott és irányította a munkafolyamatokat és adta tovább az ismereteket.
„A Csepregi Kovászolók egy nagy család. Van egy mottónk, amely úgy szól, hogy szívvel, lélekkel kovásszal. Megalakulásunk egy kicsit kalandos volt. A kisfiam tojás allergiás volt, így az otthoni főzési szokásaimat átalakítottam. Először kenyérsütő géppel indultam, majd egyre lelkesebb lettem és a kovászkészítést is megismertem. Később egy versenyt is sikerült megnyernem. Ez annyira inspirált, hogy Csepregen megszerveztem egy kenyérsütő versenyt. Ezután pedig összeált háziasszonyokból egy csapat, akik a mai napig népszerűsítjük a házi kenyérkészítést és mi is szervezünk programokat.” – mondta el a Győr Plusznak Tájmelné Tóth Mária a Csepregi Kovászolók vezetője.
Galéria: Ács Tamás