Győr+
2018.09.20. 13:16

„Bélát itt ne keressék”

Galla Miklós „Bélát itt ne keressék” című lemezbemutató koncertje lesz Győrben, az Egyetemi hangversenyteremben október 4-én. Az előadás előtt pedig Párdiadal címmel a művész és Radnóti Ákos alpolgármester közös absztrakt festmény kiállításának megnyitójára kerül sor.

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum csütörtökön sajtótájékoztatón mutatta be a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatot, valamint Galla Miklós személyesen ajánlotta koncertjét és a kiállítását a sajtó képviselői figyelmébe.

 

Ráth Katalin, Galla Miklós, Grászli Bernadett, Radnóti Ákos

 

Ráth Katalin közönségkapcsolati osztályvezető az őszi fesztiválról elmondta, szeptember 29. és november 11. között, 11 tematika szerint, félszáz program várja a látogatókat, amelyeknek több mint fele ingyenes, köztük családi koncertek, művészeti előadások, tárlatvezetések, szakmai rendezvények.

Az idei programsorozat mottója: Szenzációs örökségünk. „Célunk, hogy minőségi szabadidős programokat kínáljunk, múzeumi környezetben, vagy éppen közösséget teremetve” – hangsúlyozta a szakember.

 

A programok plakátjai

 

Kétkerekű és hajós programok mellett a Kőtár is kitárja kapuit, lesznek jazz koncertek, és tárlatvezetések. Programsorozatokkal is készülnek a szervezők, ilyen lesz a Művész házaspárok a művészetről, vagy a Kis Könyves Workshop és a Régészeti szumma, ahol az is kiderül, vezet e titkos alagút a Duna alatt, vezet-e folyosó Pannonhalmára? A családokat a Fruhmann-házba várják, ahol elfeledett, vagy kevésbé ismert régi mesterségeket keltenek életre. Kuriózum lesz a Lelki Egészség Éjszakája a különféle programjaival – hangsúlyozta Ráth Katalin.

 

Radnóti Ákos, háttérben az egyik kiállításra szánt alkotásával

 

Radnóti Ákos alpolgármester megköszönte a múzeum értékes munkáját, amelyet Győr kulturális életéért tesz. Ez a munka nagyon fontos, hiszen Győr pályázott, hogy  2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lehessen, melynek elbírálására decemberben kerül sor.

„Kortárs, egyedi, a megszokottól eltérő kiállítások, előadások szervezésére is nagy figyelmet fordít a múzeum” – emelte ki az alpolgármester. Ilyen Galla Miklós kiállítása és koncertje is. Májusban jelent meg a művész CD-je, ennek lesz az első lemezbemutató koncertje, amely előtt közös kiállítás megnyitóra készülnek. Geometrikus alkotásokkal próbálkozik Radnóti Ákos, ezeket a képeket is láthatja a közönség Galla Miklós művei mellett.

 

Galla Mikósnak koncertje és kiállítása is lesz Győrben

 

Galla Miklós kifejtette, hét éve kezdett el festeni, elsősorban absztrakt képeket készít, melyekből három éve Győrben volt az első önálló kiállítása. Mára már 400 számozott alkotás tulajdonosa, melyből a legjobb húszat hozza el a Győrbe – ígérte.

A zenére térve Galla Miklós elmondta: „Az elektronikus zenében most éreztem magam felkészültnek arra, hogy részben a régi, részben az új dalaimat teljes mértékben szintetizátorral, elektronikus hangszerelésben megvalósítsam.” Az inspirációt a Kraftwerk együttes adta, akik tavaly mind a nyolc nagylemezüket megjelentették 21. századi hangszerelésben. Arra a kérdésre, hogy mennyire kelendő manapság egy CD, Galla így válaszolt: „Már volt, aki vett CD-t, és nagyon jó elajándékozni is. A CD azért kell, hogy kézbe lehessen venni, le lehessen tenni az asztalra, hogy lássam, ezt a munkát is elvégeztem. Fontos, hogy tartozik hozzá egy füzet, amelyben festmények vannak és információk a dalokról.”

 

Galla Miklós ízelítőt adott műsorából

 

A művész elárulta, a győri koncerten minden dalhoz lesz vetített animáció is. „Ahhoz, hogy érdekes legyen a koncert, nem elég, hogy csak én ugrálok, topogok, muris tánckoreográfiával adom elő a dalaimat, hanem minden dalhoz vetítés is tartozik.”

A sajtótájékoztató résztvevőinek ízelítőt is adott műsorából, az Elektromos Gyalogos című számot adta elő, ami biztosan felcsendül a győri koncerten is.

 

A tárlat 17 órakor nyílik, és november 11-ig, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható, a koncert pedig 19 órakor kezdődik.

Részletes program ITT.

 

Földvári Gabriella
Fotó: Gy.P.