Győr+
2018.09.26. 08:41

A Torinói lepel igaz története

Győrben tart előadást a torinói lepelt kutatók atyja és legnagyobb szaktekintélye, dr. John P. Jackson szeptember 27-én 18 órától a Richter Teremben, A Torinói lepel kutatási programjának története címmel.

A torinói lepel a római katolikus egyház tulajdonában lévő ereklye, amelyben a hagyomány szerint Jézus testének képmása látható egy négy méter hosszú lenvásznon kirajzolódva, ahogy a lepelbe helyezték az ideiglenes temetésekor.

Negyven évvel ezelőtt, harminc válogatott kutatónak nyílt lehetősége arra, hogy öt napon és éjszakán át vizsgálja a relikviát. A torinói székesegyházban őrzött híres kegytárgyat ekkor vették először górcső alá a kor legmodernebb vizsgálati eszközeivel, átfogó, alapos és korszerű módszertani megközelítéssel. Hosszú évekbe telt, míg az akkor gyűjtött adatokat feldolgozták, melynek során dr. John P. Jackson egyedülálló eredményeket ért el. Erről a kivételes munkafolyamatról számol be Győrben a leghitelesebb forrás, a vizsgálat vezetője, a 73 éves kutató, fizikus – tájékoztatott az előadást szervező Greschik Gyula.

A lepel története szórványos és sokszor közvetett adatokból rekonstruálható az I. századtól 1349-ig. Az ezt követő évszázadokból, amikor már sem a zsidók, sem a rómaiak, sem a katolikus egyház elől nem volt szükséges azt rejtegetni, és nem uralkodói kincstárak féltve őrzött darabja volt, írott és képi emlékek bőségesen állnak róla rendelkezésre. A lepel iránti, a tudományos érdeklődés 1898-ban kezdődött, amikor Secondo Pia amatőr fotós felfedezte, hogy a lepelről készült fényképek negatívjai életszerűbbek, mint az igazi. Azóta a legnagyobb tudományos előrelépést dr. Jackson tudóscsapata érte el.

 

 

A szervező kiemelte: többszörös lepelkutatás-történeti és személyes évforduló az idei év. 120 éve derült ki, hogy a leplen lévő kép fotográfiai negatívhoz hasonlatos, 50 éve javasolta Dr. Jackson a lepel tudományos kutatását, 40 éve történt a vizsgálat, 30 éve kérdőjelezte meg a lepel ókori eredetét a szénizotópos kormeghatározás, és 30 évvel ezelőtt kapcsolódott bele a lepel kutatásába dr. John Jackson felesége, Rebecca.

Magyarországon a győri az első olyan másolat, amely a leplet őrző és kezelő, Torinóban tevékenykedő bizottság hivatalos engedélyével készült. A Jézus szenvedésére emlékeztető kegytárgy 2010 novemberében érkezett a Szent Kamillus Plébániára. A közel 4 és fél méter hosszú, több mint egy méter széles lepelmásolatot az előadás alatt a Richter Teremben láthatja a közönség.

Az előadásra a belépés ingyenes, de támogatói jegyvásárlásra a helyszínen lesz lehetőség.

 

Földvári Gabriella

Fotó:illusztráció