Győr+
2018.09.22. 09:14

Függetlenségüket ünneplik az örmények – fotókkal!

A Győrben élő örmény kisebbség nemzetiségi önkormányzata pénteken este tartott ünnepi megemlékezést az Örmény Függetlenségi Nap alkalmából, székhelyén, a Liszt Ferenc u 1. szám alatt.

A rendezvény résztvevői ízelítőt kaptak az örmény kultúrából, gasztronómiából és az örmény vendégszeretetből. Szeptember 21-én ünneplik az örmények az ország függetlenségének napját. A Kaukázus déli részén fekvő országot 1920-ban nyugatról Törökország, keletről a szovjet Vörös Hadsereg támadta meg. A kommunista többségű kormány 1920 végén megalakította az Örmény Szovjet köztársaságot, amely 1922-ben csatlakozott a Szovjetunióhoz. 1936-tól önálló szovjetköztársaság volt.

Az ország 1990. augusztus 23-án fogadta el a függetlenségi nyilatkozatot. 1991. szeptember 21-én népszavazást rendeztek, amelynek eredményeként kikiáltották az ország függetlenségét. Az örmény kisebbségi önkormányzat elnöke Agekjan Ajasztan szerint mintegy másfél száz, örmény gyökerű polgár él Győrben, akik rendszeresen rész vesznek a nemzetiségi rendezvényeken, s aktív szerepet játszanak az önkormányzat életében. Az elnök asszony úgy véli, mások megértése és önzetlen segítése az örmények sajátja, a jótékonyság pedig az örmény kultúra és hagyomány része.

Agekjan Ajasztan számos azonosságot lát a két kis nép, a magyar és az örmény sorsában, történelmében, s azt mondja, győri nemzetiségi önkormányzatuk legfontosabb feladatai között tartja számon a sok száz éve élő barátság ápolását.

 

F.G.
Fotó: O. Jakócs Péter