Győr+
2018.09.23. 15:44

Gyermekorvosi tanácsok iskolakezdésre

Alig három hete kezdődött el a tanév, máris rengetegen vannak a gyermekorvosi rendelőkben. Nem kell azonban bonyolult összeesküvésekre gondolni, erről olvashattak múlt heti számunkban is, most pedig dr. Schmidt Péter, házi gyermekorvos szintén megerősíti: az ok egyszerű.

 

 

„A fiatalok a nyári szünet alatt egy steril, zárt környezetben vannak, az iskolakezdéssel pedig bekerülnek egy új közegbe, ahol az osztálytársak közül elég, ha egy-kettő köhög, már többen megfertőződnek és jelentkeznek a rendelőkben. Mi pedig törekszünk arra, hogy antibiotikum nélkül gyógyítsuk meg őket, elsősorban köptetőkkel és vitaminokkal igyekszünk eredményt elérni. Természetesen ebben az esetben két-három napig otthon is tartjuk őket, hogy a többiek ne kaphassák el a betegséget” – kezdt dr. Schmidt Péter.

Városszerte sok első osztályos kezdte meg tanulmányait a különböző általános iskolákban. Ez a jelentős változás pedig nagy odafigyelést igényel a gyermek, de legfőképp a szülők részéről. „Nagyon sok családban a gyerkőc nem reggelizik, így sokszor előfordul, hogy 9-10 óra környékén hozzák rosszullét miatt, leesik a vércukra, szédül, foltokat lát, ezek a legalapvetőbb tünetek” –mondta a gyermekorvos, és felhívta a szülők figyelmét, csak úgy engedjék iskolába csemetéjüket, ha megreggelizett. Dr. Schmidt Péter egy másik fontos problémára is rámutatott, ami legfőképp az alsó tagozatosokra vonatkozik. „A kicsik nap mint nap a hátukon cipelnek egy 25-30 kg-os táskát, ez a terhelés pedig a későbbi gerincferdülések kialakulásának melegágya, így azt javaslom, a lehető legtöbb dolgot hagyják az iskolában, amennyiben mód van rá!”

A szülők és a pedagógusok közös felelősségét emelte ki a szakember, amikor a káros szenvedélyekről kérdeztük. Ő maga is testközelből tapasztalja azt a növekvő tendenciát, ami például a dohányzást illeti, hiszen reggelente a buszról leszálló tinik nagy százaléka egyből rágyújt. A házi gyermekorvos hozzátette, a rendelője mindig nyitva áll azok előtt a szülők előtt, akik szeretnének információkat, tanácsokat kapni gyermekük egészségével kapcsolatban.

 

Győr+ TV
Fotó: Pixabay