Győr+
2018.09.24. 11:53

Körforgalom emlékeztet a győri EYOF-ra

Elkészült az Új Bácsai út körforgalmában az EYOF-kockaként ismertté vált alkotás, amely a 2017-ben Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak állít emléket.

„Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb jelentőségű rendezvénye volt a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál a város életében. Amellett, hogy vendégül láttuk Európát, hiszen ötven ország fiataljai vettek részt az EYOF-on, ami ráadásul hazánk első olimpiai eseménye volt, számos fontos fejlesztés is megvalósult a városban. Nemcsak 21. századi létesítmények épültek, hanem fontos közúti fejlesztések is megvalósultak.” – emlékeztetett Borkai Zsolt polgármester. Hangsúlyozta, a sportesemény nagyszabású megnyitójának egyik fontos szimbóluma, az EYOF kocka mostantól a körforgalomban állít emléket Magyarország első ötkarikás multisport-eseményének, amely a győriek közös sikere volt.

 

„Az óriási kocka az Új Bácsai út középső körforgalmában kapott helyet, a másik kettő már korábban megújult a körforgalom-felújítási program keretében.” – tette hozzá Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Kiemelte, a zöldterületek megszépítésére az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít – a körforgalomban automata öntözőrendszer is segíti ennek megtartását -, emellett a közbiztonság is fontos feladat, ezért a körforgalomba két rendszámleolvasó és egy forgatható kamera is került, s a Bácsai út végén egy negyedik kamerát is telepítettek.

 

Az olimpiai fesztivál nyitóünnepségén felhasznált alkotást alkalmassá kellett tenni a tartós kültéri kiállításra, s ennek keretében a szakemberek a kocka szerkezetét megerősítették, a vázelemeket pedig speciális festékkel vonták be. Az oldallapok mérete oldalanként 36 négyzetméter, az összfelület így 144 négyzetméter. Az alkotás egy alapzaton áll, amin az EYOF-on résztvevő ötven ország zászlója jelenik meg, a nemzetek lobogói Magyarországhoz képest elfoglalt földrajzi helyzetüknek megfelelően égtájanként a kocka négy oldalán láthatóak. A díszvilágítást adó 16 modern és energiatakarékos led fényforrás a közvilágítás be- és kikapcsolási időpontjaival megegyezően működik.

 

A tervek szerint az következő időszakban ugyancsak megújul a Kodály Zoltán út–Földes Gábor út kereszteződésében lévő körforgalom zöldszigete a Kuopio Parknál, és tervben van még idén további két nagyforgalmú főút körforgalmának megújítását is. Az egyetem melletti, Kálóczy téri körforgalom megszépítése nemrég készült el ugyancsak öntözőrendszerrel, gyepszőnyeggel, cserjékkel és fákkal.

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter