Győr+
2018.09.24. 18:22

Napos idő, húsz fok alatti hőmérséklettel

Az előttünk álló hét időjárása ugyanolyan lesz, mint a múlt heti, csak 10 fokkal hűsebb - a Pinnyédi Meteorológiai Állomás előrejelzése az év 39. hetére.

Kistérségi előrejelzés

Esernyő nem kell, melegebb öltözék annál inkább. Kedden még kellemetlenül erős és hűvös lehet az ÉNy-i szél, utána azonban a tőlünk északra haladó frontok csupán érintenek bennünket, ezért időnként ugyan megnövekszik a fátyolfelhőzet, csapadék azonban nem várható, a szél is mérsékelt marad.

A változás a hőmérsékletben lesz tapasztalható, melynek maximuma ezúttal kevéssel nem +30°C, hanem +20°C alatt alakul, a hét közepén kevéssel felette. A hideg levegő nyugalomba jutásával szerdán és csütörtökön reggel az ország egyes részein talajmenti fagyokra is számítani lehet (a Kisalföldön nem). Csütörtöktől melegedés várható, de szombaton egy délebbre „tévedt”, csapadékot valószínű nem adó front halad át felettünk, ismét visszaesünk +20°C alá. Az európai modell szerint hétfőn egy Atlanti-óceán felől érkező front és egy mediterrán ciklon egyesült erővel közelít meg bennünket, megerősödő ÉNy-i széllel és hétfő délután csapadékkal, az amerikai szerint azonban a hétfő is csapadékmentes lesz.

 

Nagytérségi helyzet

Miután „Helene” keleti szektorában a trópusi eredetű levegő túl északra „merészkedett”, a megpiszkált bajszú oroszlán „odacsapott”, s mérsékelt övi viharciklonokat küldött Európa felé, melyek közül a szeptember 24.-i, hétfői, középpontjával, az előrejelzéseknek megfelelően, be is lépett a kontinensre, nem hagyva kétséget afelől, „ki az úr a háznál” a csillagászati ősz kezdetétől.

2. ábra forrása: http://www.sat24.com

A 2. ábrán az említett ciklon frontjának felhőzete alól éppen „előbújik” a Kisalföld (fehér nyíl), a sötétkék nyíl pedig a hideg levegő felhajtó ereje által képződő pöttyöket – záporokat, északon jégdarát ontó „pamacsfelhőket” jelöli, melyekből hétfő délután mi is kaptunk.

3. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

A hideg levegőben a Brit-szigetek térségében 1040 hPa-t meghaladó központi nyomású anticiklon alakult ki, mely kelet felé haladva le fogja zárni az észak felől áramló hideg levegő útját (3. ábra). Ezért a hét közepi, csaknem fagyos reggelek után, a hét második felére melegszik az idő, egészen addig, amíg szombaton egy újabb – a hét elejeinél jóval gyengébb – hidegfront érkezik, inkább széllel, mint csapadékkal.

4. ábra forrása: http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=4amp;continent=europa

Vasárnap és hétfőn valószínűleg a mediterrán térség is bele fog szólni időjárásunkba, hogy milyen mértékben, s mekkora lehűlést hozva, az most még bizonytalan (4. ábra felhőzet-térképe).

 

Tullner Jób atya amatőr meteorológus