Győr+
2018.09.25. 18:42

Átadták a felújított, energikus „üvegpalotát”

Februárban vette kezdetét az Árpád úti létesítmény felújítása, és bár a jelenlegi munkálatok befejeződtek, hamarosan folytatódnak a fejlesztések az épületben.

Három épületet, köztük az 1971 óta álló, üvegpalotaként emlegetett létesítményt korszerűsítették az elmúlt időszakban összesen 1 milliárd 683 millió forintból, melyből 1,2 milliárd forint uniós forrás, a többi hazai forrás és önerő – többek között ez is kiderült az Árpád úti épület keddi, ünnepélyes átadó ünnepségén.

„A megyei államigazgatásban dolgozók mintegy 60-70 százaléka dolgozhat megújult, európai színvonalú munkahelyen. Bár voltak kételyeim, a bejárás után megnyugodtam, úgy gondolom a felújítással jó és megalapozott döntés született” – mondta a rendezvényen Széles Sándor. A megyei kormányhivatal vezetője ugyanakkor azt is elárulta, hogy a fejlesztés nem áll meg, hiszen külön keretből indul a Gobelin-terem és hazai forrásból a mosdók, ajtók és beépített szekrények felújítása.

 

 

A mostani projekt részeként az üvegpalota új hőszigetelést kapott, újjáépítették a régi függönyfalat, a tetőszerkezeten és az oldalfalakon a szakemberek magas összteljesítményű napelemes rendszert helyeztek el, de korszerűsítették a fűtési rendszert, a világítást és a gépi szellőztető rendszert is. „Győrben rendben mennek a dolgok, ezt mutatja a Kormányhivatal épületének felújítása is” – ezt már Szepessy Tamás helyettes államtitkár mondta az ünnepségen, majd hozzátette, hogy a beruházás pozitív üzenet a jelen számára. „Fontosnak tartom, hogy az ember büszke lehessen arra a településre és közösségre, ahol él. A magyar kormánynak kiemelt célja, hogy minden magyar településen otthon érezzék magukat az emberek. Győr élen jár, jó példát mutat arra, hogy hogyan kell egy igazán vonzó, magyar várost építeni” – fogalmazott beszédében Szepessy Tamás.

Mint kiderült az épületenergetikai fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabb energiafelhasználású, környezetbarát, modernebb épületek állnak a Kormányhivatalba érkező ügyfelek, továbbá az ott dolgozók rendelkezésére. Mindemellett jelentősen csökken a fosszilis energiahordozók használata következtében a légkörbe juttatott szén-dioxid mennyisége. Így a mostani beruházásnak hála 64 háztartásnyi távhő-energiát takarítanak meg a jövőben. A fejlesztéssel egyébként az épület energetikai minőség szerinti besorolása „II”-ről (rossz) „CC”-re (korszerű) módosult.

A rendezvényen részt vett Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő is, aki úgy fogalmazott, hogy 2012 óta komoly változások történtek az államigazgatásban, így egy gyors, olcsó és hatékony ügyintézési rendszer segíti az állampolgárokat, ez pedig a kormányhivatali dolgozóknak is nagyban köszönhető. „Anyagi értelemben mindenképpen megérte a felújítás, ez pedig az energiaszámlákban is kimutatható lesz” – fűzte hozzá az országgyűlési képviselő.

 

 

Az Árpád úti ingatlan mellett, a projekt harmadik helyszíne a Szabolcska utcai irodaépület is elkészült szeptember végére. Ez utóbbinál ugyancsak megtörtént a nyílászárók cseréje, napelemes rendszert telepítettek, de a külső fal, a pincefödém és a 4. emeleti, belső oldali födém utólagos hőszigetelésére is sor került. A fejlesztéssel és a napelemes rendszer kiépítésével az épület energetikai minőség szerinti besorolása „BB”-re (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelőre) javult.

 

 

A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” tárgyú pályázati felhívás alapján a Széchenyi 2020 keretében valósult meg.

 

P. Csapucha Adrienn
fotó: Kormányhivatal