Győr+
2018.09.26. 12:41

Mindenki felelős a saját egészségéért

Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészség Központ kezdte meg működését a győri Petz Aladár Oktató Kórház Rendelőintézetében. A Széchenyi 2020 pályázat keretében megvalósuló program 90 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással jött létre.

 

Az iroda egy most szerveződő országos hálózat része. Szükség van az általa szervezett programokra,, mert az egészségtelen életmód mintegy 40 százalékban járul hozzá Magyarországon a kedvezőtlen népegészségügyi mutatókhoz, hangsúlyozta Pozsgai Márta ápolási igazgató-helyettes, projektmenedzser. A táplálkozási kockázatok, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, valamint a mozgáshiány jelentik a legnagyobb veszélyt egészségünkre.

A kórház, mint a térség egyik nagy munkaadója saját munkatársainak példáján keresztül is szeretné felhívni a figyelmet az aktívabb életmód, a helyes táplálkozás fontosságára. Dr. Issekutz Ákos, a kórház minőségirányítási igazgató helyettese köszöntőjében arról beszélt: sebészként számtalan olyan esettel találkozik, melynek a kialakulása nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna az egészséges életmóddal. Dr. Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere pedig azt hangsúlyozta: mindenki maga is felelős a saját egészségéért. A város szívesen vesz részt a konzorcium partnereként a megelőző programban.

 

A projekt szakmai vezetője Miklósyné Bertalanfy Mária felmérések alapján igazolta, hogy városunkban is nagyon sok a túlsúlyos ember, a lakosság 29 százaléka pedig dohányzik. A droghasználat a fiatalok körében szerencsére megtorpant, de az új szintetikus kábítószerek új kihívásokkal járnak. A szakmai vezető Arisztotelészt idézte, aki szerint „Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokások összessége.”

Az iroda tevékenységéről, eddigi eredményeiről dr. Boncz Ágota irodavezető számolt be. Kajárpécen és Töltéstaván szűrőbusszal vizsgálták az embereket, s a rászorulókat szakrendelésekre irányították. Győrben központi napközis tábort szerveztek, ahol a helyes táplálkozásra, a mozgásra nevelték a gyerekeket. A kórház Fut a Petz címmel rendezett programot a Püspökerdőben, a Fogy a Petz akcióval pedig azt szeretnék elérni, hogy lehetőleg a kórház munkatársai se legyenek túlsúlyosak.

Sikeres a szülésre felkészítő tanfolyam és várandós torna, a szerekről leszokni akaró szenvedélybetegek támogatására pedig hozzátartozói csoportot is működtetnek majd, hangzott el a beszámolóban.

A partnerségi munkacsoportok szakmai konzultáción vitatták meg az együttműködés lehetőségeit.

Szerző: Hajba Ferenc

Fotó: O. Jakócs Péter