Győr+
2018.09.27. 10:01

Győri fotós segít a malária sújtotta Kongóban

Veszélyes útra indul Stipsits Ibolya győri fotóművész: ezúttal humanitárius küldetésének célja a kongói Luanika, ahol a település orvosi rendelőjét újítják fel magyarok segítségével.

Ibolya eddig öt hónapot töltött Afrikában, segítséget nyújtva az ott élőknek, miközben fotóin keresztül mutatja be életüket. Azt meséli, Afrikában csak az tanulhat, és csak az részesülhet orvosi ellátásban, aki azt meg tudja fizetni. Kongóban 4 millió árva él, 16 millió ember alultáplált, a gyerekek jelentős része nem jár iskolába.

Afrikai gyerekek, akik segítségre várnak

 

Egy maláriás betegnek öt dolláron múlik az élete, de ezt nem tudja megfizetni, ezért a gyermekek jelentős része meg sem éri a felnőttkort – sorolja Ibolya az adatokat. Azt mondja, fotóin keresztül próbálja bemutatni a kongói életet, hogy tudjuk, milyen szerencsések vagyunk itt Európában. Ibolya bevallja, ezúttal félelemmel telve indul útnak, a védőoltásokat megkapta, de a kinti ellátás, a külképviselet hiánya és a gyakori emberrablás híre nyomasztóan hat rá. De mint mondja: küldetése van.

 

Az orvos és a felújítára váró rendelő

 

A magyarok segítségével, az Afrikáért Alapítványnak köszönhetően, Kongó fővárosában 1.600, vidéken 200 gyermek járhat iskolába, az alapítvány által működtetett árvaházban pedig 30 gyermek élhet biztonságban, az iskolások és az árvák ingyenes orvosi ellátásban részesülhetnek. A „Fogadj örökbe egy árvát” programot magyarok is támogatják, a jelképes örökbefogadás 2.900 forintba kerül havonta, melyből iskolába járhatnak a gyerekek.

 

Jelenleg ilyen a luanikai rendelő

 

Luanika egy kis falu az angolai határ környéki fennsíkon, ahol működik egy szerény orvosi rendelő. A környéken ez az egyetlen ellátóhely, itt szülnek az asszonyok, gyógyulnak a maláriások, a különféle trópusi betegséggel küzdők, ide érkeznek a balesetet szenvedők. A megfelelő infrastruktúra, berendezések és eszközök nélkül is áldozatos munkát végez az ott dolgozó orvos és az ápolók – avat be a részletekbe a fotóművész.

 

Egy maláriás betegnek öt dolláron múlik az élete

 

Az Afrika Alapítvány munkatársaival Stipsits Ibolya azért utazik Luanikába, hogy felújítsák a rendelőt, eszközöket, berendezéseket vigyenek magukkal, három orvos pedig segít a betegek ellátásában. Ehhez számítanak a győriek segítségére is. Ibolya hangsúlyozza, minden adományért hálásak, akár valamilyen orvosi eszközzel tud valaki segíteni, akár pénzzel. A fotós ígéri, az adományozók az ő fotóin keresztül láthatják majd, jó helyre kerül a felajánlásuk.

Pénzadományt a Raiffeisen Bank 12010350-01593503-00100001 számlaszámára várnak, a közleményben fel kell tüntetni a Luanika nevet, valamint az adomány összegét is.

 

Földvári Gabriella
fotó: Stipsits Ibolya