Győr+
2018.10.01. 13:48

Nívódíjas a győri Rómer múzeum

Az intézmény munkáját a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitóprogramjaként megrendezett 16. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón ismerték el.

A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Kiváló múzeumpedagógus díjat Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára adta át hétfőn, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartott évnyitón.

A rangos eseményen három kulturális intézmény tevékenységét ismerték el, köztük a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum is múzeumpedagógiai nívódíjat kapott. A kitüntetést Grászli Bernadett a múzeum igazgatója vette át. „Nagyon örülünk, mert egy közel 10 éve tartó múzeumi fejlesztésünknek köszönhetően érdemeltük ki ezt az elismerést. Kreatív kollégáimmal régóta törekszünk arra, hogy folyamatosan gazdagodjon az intézményünk kínálata, például interaktív, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. Úgy gondolom magas szakmai színvonalat értünk el” – árulta el a Győr Plusznak Grászli Bernadett, a díjátadót követően.

A múzeum a Patkó Imre Gyűjteményben tartott, úgynevezett „Művek vs. műértők” című foglalkozása nyomán kapta a rangos elismerést. A programot Turzai Erika Anna az intézmény múzeumpedagógiai csoportvezetőjének ötlete alapján dolgozták ki, a grafikai munkákat Szabadvári-Farkas Zsuzsa készítette, de Csillag Veronika is fontos teendőket vállalt a projektben. „Az interaktív, képzőművészeti alapokat is nyújtó foglalkozás tulajdonképpen a Patkó Imre Gyűjtemény állandó kiállításához kapcsolódik. A program résztvevője festőinassá avanzsál, hiszen egy tarisznyával a vállán úgy megy végig a tárlaton, hogy közben feladatokat kell megoldania” – fogalmazott az igazgató, majd hozzátette, hogy a jövőben több ingyenes bemutató foglalkozást szeretnének tartani, így akár a családok is kipróbálhatják a díjazott projektet, hiszen 2018 a családok éve és erre a Rómer múzeum is nagy hangsúlyt fektet.

 

 

A győri intézmény a nívódíjjal nem csak oklevelet, hanem 500 ezer forint pénzjutalmat is kapott, melyet ugyancsak egy múzeumpedagógiai foglalkozásra fordíthatnak a jövőben.

„A mai nap nem csak a díj miatt különleges, hanem azért is, mert ma indul a Múzumok Őszi Fesztiválja. Ráth Katalin közönségkapcsolati osztályvezetőnk segítségével egy szerteágazó kínálatot állítottunk össze, így kicsik és nagyok is találnak majd izgalmas programokat intézményeinkben” – tette hozzá Grászli Bernadett.

 

P. Csapucha Adrienn