Győr+
2018.10.04. 13:35

Rádióst alakít a tévében Járai Máté

Beindult a színházi szezon és ez különösen igaz Járai Mátéra, akit októbertől az egyik kereskedelmi csatornán induló új sorozatban is láthatnak a nézők. Mégpedig rádiós műsorvezetőként, aki nem mellesleg egy meleg karakter.

Feszített tempóban dolgozott az elmúlt időszakban az ünnepelt győri színész. Járai Máté ugyanis több mint negyven napja aktív résztvevője a 200 első randi forgatásainak. A várhatóan hatvan részes, naponta jelentkező sorozatban, a Null24 FM-en egy divatrovatot vezet a Győri Nemzeti Színház művésze. Az első epizódokat már láthatták a nézők, Máté pedig úgy fogalmazott, furcsa módon vissza tudta magát nézni, pedig ez rá egyáltalán nem jellemző. „Még vannak jelenetek, amiket fel kell vennünk, ami azért sem egyszerű, mert mellette a teátrumban is játszok, igaz ebből a szempontból a színház nagyon nyitott volt, így nem volt probléma ha mennem kellett forgatni” – mondta a Győr+ Rádió hallgatóinak a Jászai Mari-díjas színész, majd azt is elárulta, milyen különbségek vannak a színházi és a filmes színjátszás között.

 

Két úr szolgája a győri teátrumban

„Nagyon könnyen tanulok, ráadásul a színházban, ha bemagolok egy szerepet, akkor azt hónapokig, vagy akár évekig is tudnom kell. A sorozat készítésnél a szöveg tanulás teljesen más, hiszen mindössze egy órára kell elsajátítanom a mondandómat, csupán addig amíg rögzítjük az adott jelenetet. Ez persze kissé összezavarta a memóriámat, így most mikor próbáltuk a színházban a Két úr szolgája című darabot, bizony néhányszor a súgóra kellett hagyatkoznom” – mesélte a kulisszatitkokat Máté. És ez még nem minden. „A kamera előtt egészen le kellett limitálnom a gesztusaimat, hiszen a színpadon sokkal jobban kell mimikáznom, mutogatnom szemben azzal, mint amit egy filmfelvétel igényel. A győri színház az egyik legnagyobb az országban, így ha azt szeretném, hogy az utolsó sorban is élvezzék az előadást, akkor szükség van az effajta játékra, ám a kamera egy szemöldökrándulást is azonnal mutat.”

 

Járai Máté élete a színészet

Színház kapcsán aztán előtörtek Mátéból az emlékek is, Maár Gyula egykori rendező és Törőcsik Mari – utóbbi nem vér szerinti – unokájaként egész életét meghatározta a színészet és a színházi lét. „Gyerekként, a Vígszínház lépcsőin ülve elképzeltem, hogy melyek lesznek azok a szerepek, amiket szeretnék felnőttként eljátszani. A Két úr szolgája darabban Truffaldino karaktere is egy ilyen álomszerep” – fogalmazott Járai Máté, majd azt is elárulta, hogy ebben az évadban, tavasszal vár még rá egy örömszínészet. Ungvári Istvánnal játsszák majd közösen az Egerek és embereket, mely gyerekként katartikus élményt jelentett a színésznek. „A mű két ember fantasztikus barátságáról szól, ami a halálon túlra is vezet. Ez egy Nobel-díjas regényből készült színpadi adaptáció, talán mondhatom, hogy ez a várva várt munka az évadban” – tette hozzá a színész. Mátét egyébként decembertől az Aréna című musicalben is láthatja a közönség. Sőt, az sem kizárt, hogy a mozikban is találkozunk majd vele jövőre.

 

„Most, hogy forgatjuk a sorozatot abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy négy rendezővel dolgoztam egyszerre. Az egyikük pedig a minap felhívott egy próbafelvételre, hiszen tavasszal készül majd egy mozifilmje, és még az is elképzelhető, hogy lenne számomra is egy szerepe. Mindezt úgy, hogy korábban már kiválasztottak egy színészt a karakterre, ám a rendező elgondolkodott, hogy talán én is szóba jöhetek. Igaz, sok múlik majd azon, hogy a producerek mennyire lesznek engedékenyek, hiszen a másik kolléga valamivel idősebb, így fiatalítani kell a szerepet” – vallotta be a színész a Győr+ Rádióban. Az interjúban leszögezte, hogy bár a mozis kaland még képlékeny, azért nagyon örülne, ha egy ilyen jellegű produkcióban is kipróbálhatná színészi képességeit. Annak ellenére, hogy munkája, teendője akad bőven, minden nap „szétszedik”, de ez számára abszolút édes teher, lubickol a szerepekben.

 

A Jászai-díjas színészt idén is több darabban láthatja a győri közönség


„Ha pörög az élet az nagyon jó, csak az arany középutat nehéz megtalálni, de azt hiszem ebben a szakmában ilyen nincs is. Most biztosan nehézséget okozna, ha le kellene ülnöm és el kellene olvasnom egy újságot. Valószínűleg betanulnám kívülről. Igen, azt hiszem az lenne a legjobb!”

Kíváncsi vagy a teljes beszélgetésre? Akkor ne habozz, kattints ide!

 

P. Csapucha Adrienn
fotók: Gy.P., Fehér Alexandra (Győri Nemzeti Színház)