Győr+
2018.10.04. 16:01

30 éve született a legendás arany

Harminc évvel ezelőtt nyert olimpiai aranyérmet Borkai Zsolt. A szöuli olimpián lólengésben állhatott a dobogó legfelső fokára Győr polgármestere.

Az olimpiai bajnoki cím kalandos körülmények között született, hiszen a sportolót kevéssel az olimpia előtt vállsérülés miatt operálták. Ennek ellenére ott lehetett az ötkarikás csapatban, ahol a nehézségek csak fokozódtak, hiszen a csapatverseny során súlyos bokasérülést szenvedett. A versenyző járni is nehezen tudott, mégis keményen készült a néhány nappal később sorra kerülő lólengés döntőjére.

Az összeszorított foggal elvégzett munka a viszontagságok ellenére is meghozta az eredményt, hiszen Borkai Zsolt sérülten is tíz pontos gyakorlatot mutatott be, ezzel pedig – hármas holtversenyben – az első helyen végzett, és aranyérmet szerzett.

A 30 éves évforduló alkalmából az elmúlt napokban sokan felköszöntötték az olimpiai bajnok polgármestert. Képünkön épp négy lólengésben szerzett olimpiai aranyérem tulajdonosa látható, (balról jobbra) Berki Krisztán (London, 2012), Borkai Zsolt (Szöul, 1988), Magyar Zoltán (Montreal, 1976; Moszkva, 1980).

„Jó érzés, hogy ennyien emlékeznek a 30 évvel ezelőtti eseményekre, nekem pedig hihetetlen, hogy ez már három évtizede történt.” – válaszolt kérdésünkre Borkai Zsolt. Mint mondta, természetes, hogy az ember szívesen gondol vissza az eseményekre, amelynek révén olimpiai bajnoki címet szerzett Magyarországnak, de polgármesterként a jelen foglalkoztatja. „Az olimpiai bajnoki cím a múltban történt, de ma is erőt ad nekem. Ezt azonban már nem a sportban kamatoztatom, hanem a város fejlődésére igyekszem fordítani. Ezt az erőt továbbra is érzem magamban, ezért is folytatnám szívesen a megkezdett munkát.”

A Szöuli Olimpia egyébként hazánk számára az egyik legeredményesebb ötkarikás verseny volt, ahol 23 érmet, köztük 11 aranyat, 6-6 ezüst- és bronzérmet szerezve az összes résztvevő nemzet közül a hatodik helyen zárt Magyarország az éremtáblázaton.

 

Papp Zsolt
Fotó: O. Jakócs Péter