Győr+
2018.10.04. 21:23

Párdiadal színekben és formákkal

A győri Széchenyi István Egyetem hangversenytermében, a zsinagóga téli templomában Párdiadal címmel nyitották meg Galla Miklós és Radnóti Ákos közös képzőművészeti kiállítását.

Amit látunk, az maga a megfejtés – idézte saját jelszavát a leginkább humoristaként, zenészként, szövegíróként és dalszerzőként ismert Galla Miklós. Hét éve fest, a győri Rómer házban volt már kiállítása Megtörtént ecsetek címmel.

 

Galla Miklós hét éve fest

 

Radnóti Ákos (ahogy a megnyitón elhangzott, „civilben alpolgármester”) – a Győri Művésztelepen tett látogatása során szerzett élmények és inspirációk hatására – egy éve kezdett el festeni. Mint mondta, nem érdekli a portré- vagy a tájfestészet, inkább a színek és a formák dinamikája, egymásra hatása.

Mindketten a geometrikus absztrakt stílusának művelői tehát.

Galla Miklós esetében van viszonyítási pont: az előző győri tárlata. Ahhoz képest anyaghasználatban váltott, karton helyett vászonra és habkartonra fest. Akrillal, mert az lényegesen gyorsabban szárad. Továbbra is a színek árnyalatának erősségben fokozódó rendje látható a képein. Vegyes technikát is alkalmaz, Kínában gyártott, csillogó dekorgumiból kivágott formákat ragaszt fel, néha ellenpontként, máskor a figyelmet odafókuszáló formajelként.

 

Radnóti Ákos egy éve kezdett el festeni

 

Radnóti Ákos képeinek többségén a konstruktivizmus hatásai, stílusjegyei érvényesülnek. Festményein a kék, a narancs és a zöld színek dominálnak. Érdekes, hogy általában a nagyobb felületeket követelő geometrikus formák kisebb képein – ahogy ő definiálja: dobozain – is hatásosak.

A kiállítás – melyet Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója rendezett – november 11-ig tekinthető meg szerdától vasárnapig, délelőtt tíz és este hat óra között.

 

H. F.

Fotó: Marcali Gábor