Győr+
2018.10.05. 13:30

Ötvenesek fesztiválja – plakátok ’68-ból

„Szoknyában a mini, csokiban a Tibi”, „Utazzon televízióval Mexikóba”, „A mosógép nélkülözhetetlen” ilyen és ehhez hasonló szövegű, 1968-ból származó plakátokkal találkozhatunk a Magyar Ispitában rendezett legújabb kiállításon melynek címe: 68 hatvannyolcból.

Bedő József, az ismert papírrégiség gyűjtő-kereskedő, 68 darab, 1968-ból származó, számára fontos és érdekes plakátot hozott el Győrbe. A csütörtökön tartott kiállítás megnyitón megtudhattuk, József adatbázist készít a hazánkban fellelhető grafikai képekről, mostanra mintegy 40 ezer darabot vett lajstromba.

Bedő József, papírrégiség gyűjtő-kereskedő

Gyermekként kezdte a gyűjtést, az ’50-es, ’60-as években mint a többi fiú, gyufacímkét, – a lányok szalvétát – gyűjtött. Aztán következtek a kártya naptárak, a képes levelezőlapok. 12 éves volt, amikor megszerezte első plakátját. József a fővárosi Andrássy úton lakott és az erkélyről gyakran figyelte a plakátragasztót munka közben, aztán egyszer csak rászánta magát, bátorságot merített, megszólította, és 20 forintért megvásárolta élete első plakátját. Ma 11 ezer darabos a gyűjteménye, közülük 3 és félezret kutat, mégpedig az úgynevezett villamos plakátokat.

 

Sokaknak ismerősek lehetnek ezek a plakátok

Bedő József azt mesélte, a ’60-as, ’70-es  években mintegy 800 plakát jelent meg évente. Jellemzőjük, hogy a pop-art korszak beköszöntével, vidámak, színesek, tele vannak ötlettel, esztétikummal, a művészek keze nyomával, és azonnal „ütnek”. „Minden egyes plakáton találunk valamilyen érdekességet, ezért érdemes őket jól megnézni!” – tanácsolta a szakember. Az idősebb korosztály számára visszaköszönnek a rég elfeledett emlékek, míg a fiataloknak igazi retro érzést adhat, felfedezhetik, megismerhetik, milyen volt a reklám 50 évvel ezelőtt. A tárlaton a kereskedelmi reklámok mellet, az 1968-ban vetített külföldi mozifilmek magyar plakátjait is láthatjuk.

 

Hajózásra csábító reklámok

A kiállítás rendezői néhány kultikus korabeli tárgyat is elhelyeztek a termekben, ilyen például a Pacsirta rádió, az Orion Duna televízió, vagy egy Pannonia 250-es motorkerékpár.

 

Ezek a reklámok azonnal “ütnek”.

Grászli Bernadett múzeumigazgató a tárlat kapcsán elmondta, az Ötvenesek fesztiváljának lesz folytatása, az 1968 emblematikus év kapcsán Európa-szerte rendeznek tárlatokat, programokat. Győrben a plakát kiállítás mellett csütörtökön este Török Ádám és a Mini koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők, majd retro vásárt tartanak november 4-én a Rómer Házban. A programsorozat folytatását, bővítését tervezik jövőre az 1969-es év kapcsán – árulta el az igazgatónő.

A humor sem hiányzott a plakátorkról

A tárlat a Magyar Ispitában (Győr, Nefelejcs köz 3.) november 4-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható.

 

Földvári Gabriella

fotó: Marcali Gábor