Győr+
2018.10.07. 12:31

Elsők vagyunk az országban: megnyílt a MobilIty-Győr

Az új digitális élményközpont Győrben nyitotta meg kapuit, ünnepélyes keretek között. Az országban egyedülálló kezdeményezés olyan tapasztalásokat mutat be, amely hamarosan minden korosztály számára kiemelkedően fontos lesz.

A digitális világ teljesen áthatja az életünket és a hétköznapokban is egyre több okoseszköz vesz körül bennünket, amelyek megismerése és használata teljesen természetes velejárója már most is az életünknek. Az infokommunikációs eszközök és a digitalizáció fejlődése rohamléptékű. Győr új digitális élményközpontjában, a MobilITy-ben játszva lehet ezeket az ismereteket megtanulni, s közösségben lehet a képességeket fejleszteni.

Kara Ákos infokommunikációért felelős államtitkár, győri országgyűlési képviselő és Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter is szívesen kipróbálta a digitális játszóteret
(További képekért kattints a fotóra!)

– Győrben mindig az a célunk, hogy az elsők között legyünk, innovációban, tudásban és közösségépítésben – kezdte köszöntőjében Kara Ákos infokommunikációért felelős államtitkár, győri országgyűlési képviselő. – Három-négy hónapon keresztül nagyon sokan dolgoztak azért, a MobilIty megnyithasson, az országban Győrben legelőször. Ehhez kellett Borkai Zsolt polgármester úr együttműködése ugyanúgy, ahogy a térség többi településvezetőjének együtt gondolkozása. Remekül működik az innováció, tudás és közösségépítés hármasa, amit ez úton is köszönök nekik. Az előttünk álló egyik legfontosabb feladat most az, hogy minél többen szerezzenek digitális ismereteket. A gyermekektől és a diákoktól indulunk, de a jövő technológiáját kipróbálhatják az idősebbek is. Hasznos időtöltést kívánok mindenkinek! – zárta Kara Ákos államtitkár.

A rendhagyó megnyitót robotok segítették

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, aki családjával érkezett a vasárnap reggeli eseményre.

– Négy hónapja vette kezdetét a közös munka, amelynek eredményét most önök is láthatják, tapasztaltathatják. Három fontos stratégiának kell megfelelnünk, amelyek a digitális környezet, a termelékenység és az innováció. Itt Győrben ez a hármas tökéletesen látszik. S én csak azért kérem mindenkitől, hogy ne féljen a digitális fejlődéstől, a robotok és a digitalizáció nem valós veszély. Kell a humán munkaerő! Sőt, a technikai vívmányok segítségével egyre több energia marad az emberi gondolkozásra, kreativitásra. Jó, ha a három-négy éves gyermekekkel elkezdjük megismertetni a digitális vívmányokat, hiszen bennük egyáltalán nincs félelemérzet. Gratulálok a győrieknek, hogy az országban elsőként itt nyithatta meg kapuit a MobilIty – foglalta össze gondolatait a miniszter, majd átadtad a szót Borkai Zsoltnak, Győr polgármesterének.

Borkai Zsolt polgármester is kipróbálta a digitális világ egy szeletét

– Kicsit kanyarodjunk oda vissza, amikor megépült a Mobilis épületegyüttese – kezdte Borkai Zsolt. – Tudtuk, hogy fejlődni kell hogy minden győrinek meg kell mutatni az előrehaladás lehetőségét. Egy ennyire erős gazdasággal rendelkező városnak szüksége van a humán erőforrásra és a tudományos élményterekre is. Az első pár év nehéz volt, de a Mobilis mostanra már igencsak meghatározó lett a Győrben. Nemrég megnyílt a Diáklabor, amely a munkaerő-utánpótlás piac egyik lépcsője is lehet: a diákok élményszerűen is ismerkedhetnek a természettudományokkal. A MobilIty megnyitásával pedig a 21. század technológiáival barátkozhatnak. Hogy most itt lehetünk, ahhoz kellett a kormányzat is, amellyel a kezdetektől megtaláljuk a közös hangot. Kívánom, hogy ez a digitális játszótér keltse fel minél többünk érdeklődését, s segítse a győrieket a további fejlődésben! – hangzottak el a következők Borkai Zsolt köszöntőjében.

Kicsiknek és nagyobbaknak is érdekes tanulási lehetőséget nyújt a MobilIty

A MobilITy-Győr tehát ingyenes foglalkozásokat és tárlatvezetéseket tart oktatási intézmények számára előzetes regisztráció alapján, ahol a látogatók játszhatnak a legújabb humanoid robotokkal és az okoseszközök segítségével közelebb kerülhetnek a programozás világához: többek között kis- és nagyméretű robotok, LEGO robotok, padlórobotok és más digitális eszközök várják a látogatókat, hogy megismerhessék és programozhassák őket. Bepillantást nyerhetnek a 3D tervezés és nyomtatás különböző területeibe és az animációkészítés folyamataiba, de átélhetik a virtuális valóság interaktív világát is. Az okosotthonban bemutatásra kerül, hogyan lehet automatizálni a mindennapi élet fontos mozzanatait, illetve a központ VR pavilonjaiban a számítógéppel generált mesterséges környezet, amely interaktív, vagyis reagál a felhasználó cselekedeteire. A digitális élményközpontokból egyébként három nyílik az országban, Győr mellett Budapesten és Debrecenben.

HAK
Fotó: Mekliz Fotóstúdió