Győr+
2018.10.08. 11:47

Őszi kirándulóidő vár ránk

A Pinnyédi Meteorológiai Állomás, Jób atya előrejelzése szerint igazi őszi kiránduló idő vár ránk a héten.

Kistérségi előrejelzés

A gyengécskére sikerült vasárnapi front felhőzetének elvonulása után a 16 napra előrejelző amerikai GFS modell szerint jövő hét péntekig el lehet karbantartásra vinni a csapadékmérőket, hacsak a reggeli harmat nem lepi meg az észlelőket egy kis csapadéknyommal. Keddtől csaknem zavartalan napsütés köszönt ránk.

 

Csütörtökön és pénteken lehet kisebb felhősödés. Mivel egy nagy kiterjedésű anticiklon délnyugati szárnyán leszünk, időnként megélénkülhet, megerősödhet a DK-i szél. Szombattól a szél gyengül és ismét felhőmentes időszakban lesz részünk. A hajnali minimumhőmérsékletek +10°C körül, a nappali maximumok pedig kevéssel +20°C felett alakulnak. Szüretre, kirándulásra, az idősebbeknek tömegmentes balatoni üdülésre alkalmas az idő lesz.

 

Nagytérségi helyzet

2. ábra forrása: Olasz Meteorológiai Szolgálat: http://www.meteoam.it/meteosat

 

Európa északi része felett nagy sebességgel egymást követik az Atlanti-óceán ciklonjai (2. ábra). Pályájuk rövidesen D-DNy – É-ÉK-ire fog váltani egyre mélyülő nyomással (lila szaggatott nyíl), viharokkal ostromolva Írország, Skócia és Dél-Norvégia tengerparti területeit. Eközben Ukrajna és Oroszország feletti középponttal egy nagy kiterjedésű anticiklon épül ki (3. ábra).

 

3. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

 

A 4. ábra tanúsága szerint az atlanti alacsony és az orosz magas nyomású zóna középpontjai között péntek hajnalban lesz a legnagyobb a nyomáskülönbség, közel 90 hPa, nem kis viharokat okozva a Brit-szigeteken és az Északi-tengeren. A hét első felében a Földközi-tenger nyugati medencéje is fortyogni fog (2. ábra világoskék szaggatott köre), a Côte d’Azur-ön vissza lehet vonultatni a napozóágyakat.

 

4., ábra forrása: http://www.wxcharts.eu

A ciklontevékenység itt a hét második felében veszít aktivitásából, csak egy kis felhősáv fog benyúlni tőle csütörtök-pénteken Magyarország nyugati felére. Az 5. ábra szombat estére vonatkozó előrejelzésén jól látható a hatalmas nyugati „fél-ómega”, melynek mentén a ciklonok kerülő útra kényszerülnek az anticiklon (fekete nyíl) körül.

 

5. ábrák forrása: http://www.wxcharts.eu

Egy kuriózum is látszik az utóbbi ábrán. Piros nyíllal jelölve egy trópusi ciklon-gyanús képződmény Madeira térségében.

 

Jób atya amatőr meteorológus