Győr+
2018.10.12. 10:56

Divatbemutatóval érkezett a KOMP

A Festészet napja alkalmából kiállítással egybekötött divatbemutatót rendezett a Kortárs Művészeti Panoráma a győri Múzeumházban, csütörtökön.

Egyedi, különböző anyagokból kombinált, színes, izgalmas mintákat alkalmazó, minden korosztály számára, akár a hétköznapokban is hordható kabátokat és szoknyákat mutattak be a kiállítás megnyitó keretében. Zuzana Benkova tervező ruháit M. Tóth Judit győri ékszerkészítő kollekciója egészítette ki, tette látványosabbá.

Simon Anikó, Lebó Ferenc, Borbély Károly, Kara Ákos, Csizmadia István

 

Lebó Ferenc házigazda köszöntőjében felidézte, az alkotóközösség tíz évvel ezelőtt azért jött létre, hogy a Duna északi és déli partján élő művészeket összehozza, számukra bemutatkozási lehetőséget biztosítson, határon innen és túl. A mostani győri közös kiállítás apropója az október 18-ai Szent Lukács nap. Szent Lukács az orvosok mellett a képzőművészek védőszentje is, és néhány éve ezt a napot jelölték ki a Festészet napjává. Ezúttal 9 magyarországi és 7 felvidéki alkotó munkáit láthatjuk a Múzeumházban.

 

Kiállítás a Múzeumházban

Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta:  A KOMP célja, hogy közelebb vigyék a művészetet a régióban élő emberekhez. „A művészeteknek fontos szerepe van az életünkben, a hétköznapokból kilépve, vagy éppen azokat megjelenítve, az alkotásokon keresztül érezzük igazán, hogy az emberi képzelő- és alkotóerő határtalan.” A másik jelentősége a KOMP-nak hogy a művészet az emberi kapcsolatok által, határon átívelő összetartó erőt jelent.

A politikus kiemelte: „az ambíció, amit Győr megfogalmazott, hogy ne csak egy megyének a központja legyünk, hanem egy nagy gazdasági térségnek – határokon átívelő módon sok százezer embernek – megadja azt a lehetőséget, hogy sok-sok eddigi és jövőben megalkotott gazdasági-, kulturális- és közösségi együttműködésen keresztül az egyik legfontosabb motorjai legyenek a győri alkotók.” Végül Kara Ákos azt kívánta, legyen minél több alkotó ember, hogy gazdagítani tudja a közösség életét.

Az alkotók egy csoportja

 

Borbély Károly, festőművész, egyetemi tanár a közelmúltban elhunyt alkotótárs Almási Róbertről emlékezett meg, aki számára a legfontosabb a látni, érezni és szeretni hármas egysége volt. Amellyel mindenki egyetérthet, hiszen a festészet a szeretet egyik megnyilvánulása. Aki képet fest, az valami szépséget, örömet akar szerezni másoknak – fogalmazott a művész.

A KOMP-ról elmondta, a kezdetekben azt szerették volna megmutatni, hogy a művészet által, a szépség eszközével lehet barátságosan kommunikálni a Duna két partján. A szépség pedig testvére a jónak. Ez pedig két olyan minőség, amely a művészetet fogyasztó embert pozitív irányba hangolja. Ennél erőteljesebb érték nem létezik – mutatott rá Borbély Károly. Majd Szent Lukácsra visszautalva úgy fogalmazott, a művészet is valamiféle orvosság, és ha a lelket képes gyógyítani, akkor a testet is.

 

 

A kiállító művészek: Almási  Róbert, Zuzana Benkova, Borbély Károly, Borbély Máté, Csizmadia István, Füredi Kornél, Juhász Tibor, Kovács Csonga Anikó, Lebó Ferenc Lipcsey György, Miro Gábris, M. Tóth Judit, Simon Anikó, Sipeki Zoltán, Uzsák Zoltán, Varga György. A KOMP tárlat Mosonmagyaróvár, Somorja, Dunaszerdahly után érkezett Győrbe.

A tárlat október 30-ig, keddtől vasárnapig, 10 és 16 óra között látogatható.

 

F.G.

fotó: O. Jakócs Péter