Győr+
2018.10.16. 09:44

Zenei csodák, jótékonyságból

A Fehér Bot napján adott koncertet Nyári Károly és a Győri Filharmonikus Zenekar a Richter Teremben. Sokan hallották meg a hívó szót, telt ház előtt élvezhettük a világslágereket.

Az Első Győri Lions Klub soros elnöke, Hatos Hajnalka köszöntötte a közönséget, köztük a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesületének elnökét, Szalai Miklósnét.

– A Fehér Bot napjára szerveztük jótékonysági koncertünket, melynek bevételével a rászoruló, látássérült embertársainkon segítünk – kezdte Hatos Hajnalka. – Köszönöm önöknek, hogy jegyeik megvásárlásával hozzájárultak e nemes cél eléréséhez.

A köszöntőt szomorú apropó is megszakította: dr. Németh Viktor emléke előtt adóztak néma főhajtással a jelenlévők. Az Első Győri Lions Club alapító tagját, egykori elnökét éppen hétfő délután kísérték utolsó földi útjára. Ahogy az elnökasszony fogalmazott: „személyében egy igaz embert vesztettünk el.”

Az Első Győri Lions Club emlékérmét Borkai Zsolt polgármester vehette át, aki már számos alkalommal segítette a szervezetet, s ebben a kezdeményezésben is teljes vállszélességgel a szervezők mellé állt

– Köszönöm ezt a meglepetést – kezdte Borkai Zsolt, aki méltatta az Első Győri Lions Club mostani és korábbi karitatív tevékenységeit is. – A jótékonyság jellemző a győriekre és azokra a civil szervezetekre, akik a városban tevékenykednek. Jó látni, hogy egy ilyen kezdeményezéshez mennyien csatlakoznak, s természetesen az itt megjelenteknek is szeretnék köszönetet mondani.

A polgármester kiemelte a Győri Filharmonikus Zenekart és az est főszereplőjét, Nyári Károlyt is, aki a város díszpolgáraként örömmel fogadta el a felkérést a jótékonysági koncertre. Silló István, az est karmestere a jótékonyság jegyében lemondott tiszteletdíjáról, ezzel is segítve a rászorulókat.

Borkai Zsolt polgármester kiemelte a győriek mindig segítő szándékát

– Mint már bizonyára mindannyian tudják, Győr elindult Európa Kulturális Fővárosa címéért, s a döntés már nincs messze: decemberben kiderül, kinek ítélik oda a győzelmet. Ám ami már most is nagyon fontos: Győrben a kulturális területen dolgozó emberek képesek az együtt dolgozásra, s higgyék el, közösen – ahogy eddig – a jövőben is szép sikereket érünk majd el – zárta megnyitóját Borkai Zsolt.

A Győri Filharmonikus Zenekar egyébként ebben az évadban is számos zenei nagyágyúval ad közös koncertet. Most Nyári Károly volt, akit kísérhettek, de már gőzerővel készülnek a november 14-én meghallgatható Jubileumi Gálakoncertre, ahol a King Singers-t hozzák el a városba. Ám most egyelőre maradjunk még a hétfő esténél, amikor is a főszerepet Nyári művész úr és a zongora kapta.

A koncert két része alatt Nyári Károly bizonyította, miért is hódította már meg sorra a világ nagy koncerttermeit: profizmusával és karizmatikus személyiségével a győrieket már sokadszorra varázsolta el. Neki a város olyan, mintha hazajárna, hiszen 14 éves koráig itt élt és tanult. Hétfő este pedig olyan világslágereket hozott magával, mint a Cry me river, az Addig szeretnék csak élni, az Úgy szeretlek téged, a Caruso, a Love story vagy éppen a New York, New York. Egytől egyig világslágerek, olyanok, amelyek fontosak az előadónak, s ismerősek a közönségnek is.

Nyári Károly Győr díszpolgáraként mindig szívesen lép fel a városban

Érzelmekről, szerelemről és szenvedélyről szólt a hétfő este, amelyhez a jó dalválasztások, a virtuóz zongorajáték, s a Győri Filharmonikus Zenekar zsenialitása is kellett. Nyári Károly a tőle jól megszokott átéléssel és hitelességgel hozta a dalokat, amelyek magával ragadták a hallgatóságot.

Vadonatúj lemezének bemutató koncertje nemrég volt a budapesti Erkel Színházban, amely szintén hangos sikert aratott. Az új lemez címadó dala is felcsendült a győri éjszakában, így a közönség megismerhette az Egy nyáron át (The summer knows) dallamait is. A legnagyobb sikert talán a My Way című világsláger aratta, nem véletlenül. Mindenkinek van egy életeseménye, amelyet azonosítani tud a dallammal és a szöveggel…

A Győri Filharmonikus Zenekar a jól megszokott világszínvonalon kísérte Nyári Károlyt

Nyári Károly, a Győri Filharmonikus Zenekar és a közönség hétfő este ismét tökéletesen egymásra talált. A zene közös nyelvén közvetítették az üzenetet, hogy érzések és segítő szándék nélkül nem teljes az élet, s hogy ha akarjuk, közösen elhozhatunk „Egy cseppnyi mennyországot”.

Havassy Anna Katalin
Fotó: O. Jakócs Péter