Győr+
2018.10.17. 18:00

Kést szúrt kölyökkutyájába egy férfi

Háromhónapos kutyájába döfött kést egy rábapatonai férfi kedden késő délután. Csak a szerencsének köszönhető, hogy az állat túlélte sérüléseit.

Gazdája döfött kést szuka kutyájába, amely a mellkasa felől találta el az állatot és átszúródott a kölyök nyakán. A rendőrségi intézkedést követően az ebet súlyos sérülésekkel szállították a Szabadhegyi Klinikára, ahol meg is műtötték. Csodával határos módon a kutyus életben maradt, s azóta már a Győri Állatmenhelyen lábadozik.

 

A kutyus a műtétnek hála életben maradt

 

Horváth Patrícia menhelyi állatgondozó megkeresésünkre elmondta, rengeteg szörnyűséget tapasztalnak nap mint nap – érkeznek hozzájuk kutyák, akiknek belenőtt a madzag vagy épp a lánc a nyakukba, amivel kikötötték őket, és lőszert is találtak már állatban –, de talán ez a legsúlyosabb eset, amellyel valaha találkoztak. A rábapatonai férfi vélhetően el akarta vágni a kutya nyakát, ám a kés csak izmot ért, artériát nem, ennek köszönhető, hogy az állat még most is él.

 

A túlélő kölyök már a Győri Állatmenhelyen lábadozik

 

Viktóra – ezt a nevet kapta a túlélő kölyök – a sikeres műtétnek hála nem szenvedett maradandó testi károsodást, de még mindig nagy fájdalmai vannak, ezért csak feküdni képes. Az állat lelke azonban már más kérdés. Patrícia elmondta, látszik a kutyuson, hogy sokat bántották, nagyon fél a hirtelen mozdulatoktól, de az apróságban ott él még a remény is, a szeretet: a kedves szavakat és a simogatást nagyon hálásan fogadja. Reméljük, minél hamarabb felépül és valakitől ő is megkapja majd azt a törődést, szeretetet, amelyet megérdemel. Viktória még nem fogadható örökbe.

Érdeklődtünk az esettel kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitnyságon, ahol elmondták, a győri rendőrök állatkínzás vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a 45 éves rábapatonai férfit.

„A rendelkezésre álló adatok szerint rábapatonai házának udvarán, egy 20 centiméter pengehosszúságú késsel mellkas feletti részén megszúrta saját kutyáját egy helybéli férfi, október 16-án kora este. A gondos ellátásnak köszönhetően a sebesült állat életben maradt” – áll a police.hu oldalon közzétett közleményben.

A Győr+ információi szerint a férfi beismerte tettét és nem mutatott megbánást a rendőri intézkedések alatt.

 

Ezt a kést szúrták a kölyökkutyába

 

Akár 3 évet is kaphat…

Az állatkínzás törvényi tényállása bűncselekményi kategóriaként szerepel a Büntető Törvénykönyvben (Btk.). A rendelkezés értelmében bántalmazás, vagy olyan bánásmód esetén, amelynek következtében az állat maradandó egészségkárosodást szenved vagy netán elpusztul, illetve az állat elűzése, elhagyása, kitétele is vétséget valósít meg – ezek büntetése akár két évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Súlyosító tényezőnek számít, ha valaki az állatnak különös szenvedést okoz, illetve több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza. Idetartoznak a lényegesen nagyobb szenvedést okozó, brutalitással elkövetett cselekmények.

A súlyosabb megítélést igényli az is, hogy az elkövető társadalomra veszélyessége jóval nagyobbnak tekinthető, ha a cselekményét úgy hajtja végre, hogy az állatnak különös szenvedést okoz. Ezen súlyosabb esetekben akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a tettes.


Szerző: Bodrogi Sára
Fotó: Győri Állatmenhely / police.hu