Győr+
2018.10.18. 15:02

Modern közösségi ház épül a Bercsényi ligetben

A Bercsényi liget 57-59. szám alatti épület átalakításával egy komplex szolgáltatóház és közösségi tér jön létre, amelynek segítségével jelentősen nő a városrészben elérhető szociális szolgáltatások köre.

„Győr erős, országosan is példaértékű szociális hálót tart fenn, amelynek fontos elemei azok az intézmények, ahová az érintettek fordulhatnak, és ahol aktív segítséget kapnak. Az egyik ilyen komplex tevékenységet folytató intézményünk a Család-és Gyermekjóléti Központ, amelynek bővülése tovább erősíti a Győrben elérhető szociális szolgáltatásokat.” – fogalmazott a projekttel kapcsolatban Borkai Zsolt polgármester.

„A fejlesztés célja Győr-Újváros városrész, Győr, illetve a Győri járás területén élő hátrányos helyzetű személyek, társadalmi csoportok társadalmi-gazdasági hátrányainak enyhítése, olyan komplex, helyben elérhető szolgáltatások bevezetése, melyek a célcsoport aktív cselekvő részvételével valósulnak meg és életkörülményeik javítását szolgálják.” – mondta el dr. Somogyi Tivadar alpolgármester. „Ennek elősegítése céljából egy korszerű, széles programkínálattal rendelkező közösségi házat tervezünk létrehozni, ahol helyben válnak elérhetővé a különböző a Család-és Gyermekjóléti Központ által kínált rendezvények, oktatások, foglalkozások.” – fűzte hozzá dr. Fekete Dávid alpolgármester, aki a terület önkormányzati képviselőjeként kiemelte, az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amely a városrész fejlődését, élhetőségét szolgálja. Ezúttal egy újabb fontos szociális fejlesztéssel gazdagodnak az itt élők.

 

 

A beruházás során egy jelenleg használaton kívüli, leromlott állapotú önkormányzati tulajdonú épületet alakítanak át a Bercsényi liget 57-59 szám alatt. A megújuló épület ad majd helyet a tervezett közösségi térnek, az átalakítás és bővítés után. A projektben eszközök beszerzése is történik, amelynek célja az itt dolgozók irodáinak, a közösségi tereknek a felszerelése (bútorzat, informatikai eszközök) valamint a foglalkozásokhoz szükséges berendezések és eszközök biztosítása.

A három szintes 423,83 négyzetméter alapterületű multifunkcionális közösségi épület földszintjén jön létre az úgynevezett „Fogyatékos pont” iroda, különböző típusú előadások és rendezvények megtartására alkalmas nagyterem, közösségi tér, teakonyhával, kamrával, babakocsi tárolóval. A földszintről érhető el a rendezvények tartására is alkalmas udvar, a meglévő megmaradó épületrész fedett kerti épületté való átalakításával. Az emeleten tornaszobát, kis foglalkoztatót és kézműves helyiséget, csoportszobát, irodát, míg a tetőtérben nagy foglalkoztató termet irodákat, közösségi teret és a gépészeti tereket alakítják ki. Az épületben akadálymentes használatra is alkalmas lift készül, legalább egy kerekesszékes használó és kísérője számára, emellett az épület komplex akadálymentesítése is megtörténik. A tetőn napelemeket helyeznek el a gazdaságos üzemeltetés érdekében.

 

 

Az egyik legszélesebb spektrumú szociális szolgáltató az Győr-Újváros városrészben az Újvárosi Családsegítő Központ (Kossuth u. 58.), ahol az ügyfelek a hagyományos családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatáson túl közösségépítő programok részesei is lehetnek. A családsegítőben képzett szociális munkások, pszichológusok és fejlesztőpedagógusok állnak az ügyfelek rendelkezésére. A közösségi ház létrehozásával az Újvárosi Családsegítő Központ szociális alapszolgáltatási, gyermekjóléti alapellátási feladatainak fejlesztése, lehetőségeinek kiszélesítése és még magasabb minőségű munkájának elősegítése válik lehetővé.

 

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a „Család- és gyermekjóléti szolgáltatás bővítése közösségi tér kialakításával Győr-Újvárosban”című, TOP-6.6.2-16-GY1-2018-00001 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. Az elnyert támogatás összege: 400 000 000 Ft. A projekt tervezett megvalósítása: 2018. 09. 01. – 2020. 02. 29.