Győr+
2018.10.19. 16:13

A kultúra hajóján áramlanak a turisták Győrbe!

Az előttünk álló hétvégén megtelnek a szállodák, hiszen a négy napos ünnepen sokan szeretnének Győrben lazítani akár párjukkal, vagy éppen családjukkal. Kikapcsolódási lehetőség pedig akad bőven, legyen szó akár kultúráról, akár sportról, a kisalföldi megyeszékhelyen mindenki talál kedvére valót, és nem csak ősszel.

A nyári szabadságok mellett a több napos hosszú hétvégék is kiváló lehetőséget nyújtanak az utazásra. Ilyenkor nagy verseny indul a vendégekért szerte az országban. A pihenni vágyók nagy része a wellness programok mellett teszi le a voksát, de vannak, akik a jó időt kihasználva a városlátogatásokat, az aktív kikapcsolódást részesítik előnyben. Győr nekik lehet vonzó választás.

Városunk a tavalyi esztendőben a maga 418 ezer vendégéjszakával hazánk 10. leglátogatottabb célpontja volt. És a számok tekintetében ez még nem minden, csak egy példa: a szállások éves szinten több mint 50 százalékos kihasználtsággal működnek, nagyobb rendezvények idején az is előfordul, hogy már csak elvétve, vagy egyáltalán nem lehet szabad szobát találni.

„Győr sokszínű város. Gazdag kulturális programajánlattal, műemlékekben gazdag belvárossal várja a hozzánk látogatókat, de a sport, vagy az aktív kikapcsolódás iránt érdeklődők is találnak maguknak programot. A város programajánló oldalán a hellogyor.hu oldalon mindenki érdeklődésének megfelelően, tematikusan tud keresni az ajánlatok közül” – kezdi beszélgetésünket Szalai Andrea. A győri Látogatóközpont vezetője a Győr Plusznak elárulta, hogy az idei évtől az önkormányzat megújította rendezvényeit, hiszen előtérbe kerültek a kulturális hagyományokra, gasztronómiára épülő események, új ötletek, új trendek, nem utolsó sorban pedig új rendezvényhelyszínek  mentén. „A Négy Évszak Fesztivál minden évszakban, egyfajta keretbe foglaltan nyújtja összművészeti fesztiváljait. Egyre nagyobb szerepet kap a kulturális, szabadidős programkínálat fejlesztése, mert a pezsgő kulturális élet kedvez a várost felkereső turistáknak, és a Győrben élő emberek társadalmi és szociális kapcsolatainak ápolásának” – teszi hozzá a szakember.

Bögi Tamás felvétele / Micsoda ősz 2018

Az elmúlt hónapok mozgalmasan teltek a kisalföldi megyeszékhelyen, de az ősz is tartogat meglepetéseket, akár az előttünk álló hosszú hétvégén is. „A négy napos ünnepen lesz ingyenes városnézés, éjszakai fürdőzés és az állatkert is készül a vendégek fogadására. De a novemberi és a decemberi hónap sem múlik el színes programok nélkül, elég ha csak a sportlétesítményeinkre gondolunk, hiszen az U23-as Judo EB-t, a Karate VB-t, a Mesterfokú Tornászbajnokságot, valamint az Ifjúsági Judo Európa Kupát is Győr rendezheti – vázolta fel a sportkavalkádot Szalai Andrea.

 

„Mi vagyunk az áramlás!” – pillanatkép a győri EKF napról (Fotó: MekliZ fotóstúdió)

Mint ismeretes Győr nem csak a sport rendezvényeire készül gőzerővel, hanem az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére is. Rengeteg befektetett munkával és a szekemberek összehangolt tevékenységével épül fel és teljesedik ki a projekt. Ezt pedig nem csak a városban élők, hanem az ide látogatók is érezhetik, érzékelhetik. „Elkészült „A MI VAGYUNK AZ ÁRAMLÁS” címmel Győr 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázatról egy  kiadvány, amely a győri kulturális intézményekben és a turisták által elsőként látogatott Látogatóközpontban is megtalálható. Kivétel nélkül, minden győri rendezvény, fesztivál programjában, dekorációjában, fényfestésben hangsúlyos szerepet kapott a pályázatban szereplő áramlás téma, illetve a pályázat figurája a kis papírhajó. De szerveztünk már EKF Napot, sőt a Rómer múzeum segítségével bemutatkoztunk a Sziget Fesztiválon is, ahol szintén azt hirdettük, hogy Győr 2023-ban szeretne Európa Kulturális Fővárosa lenni” – árulta el Szalai Andrea, végezetül pedig hozzátette, hogy az önkormányzat igyekszik minden követ illetve vízcseppet megmozgatni annak érdekében, hogy elnyerje a rangos címet.

P. Csapucha Adrienn
Fotó: Győr+ Archívum