Győr+
2018.10.22. 14:24

Városi embereknek készülnek az új győri gördeszkák

Deszkázni menő, valami újat létrehozni pedig páratlan élmény. Ezért is döntött úgy Horváth Zoltán és Paris Noble, hogy új gördeszkamárkát alapít.

Talán nem is hinnénk, de a gördeszkás kultúra már több mint harminc éve jelen van Magyarországon. Manapság ez a lelkesedés bizonyos értelemben lelassult, egy másikban viszont sosem látott szintre ért, a városi ember is aktívan használja ezt a nem csak a közlekedés meggyorsítására alkalmas eszközt. Deszkázni menő, valami újat létrehozni pedig páratlan élmény.

A győri fiatalok a ’90-es években születtek, kikerülhetetlen volt tehát nekik a hazai deszkázás aranykora, a kétezres évek. Persze ők ezt egyáltalán nem bánták. Ahogy a Győr+ Estében felidézték, Zoli ma már szelídebb módon, túrázásra, közlekedésre használja a deszkáját, Paris azonban még mindig híve a trükk-orientált vonalnak.

„Elég vicces szitu volt, amikor megállapodtunk az új márka kialakításában. Zoli formatervezést tanult Sopronban, és a diplomamunkájában egy longboard manufaktúrát választott témájául. Egyik nap, beszélgetés közben felhozta, hogy csinálunk-e egy gördeszkamárkát? Én pedig azt válaszoltam, hogy van hozzá minden” – mesélte Paris. Ez persze általában nem ilyen egyszerű, viszont a győri férfit már régóta foglalkoztatta ez az ötlet, és csak egy megfelelő partnerre várt hozzá. „Kialakítottuk a filozófiai magot, ami pörgeti az egészet, és amivel mindketten egyetértünk. Ezután következett a vizualitás, végezetül pedig a megvalósítás” – tette hozzá Horváth Zoltán.

Utóbbi annyira jól sikerült, hogy nagyon hamar felfedezték a fiúk munkáit. Ma már a saját webshopon kívül több fővárosi üzletben is árusítják a deszkákat, sőt az idei Győri Design Héten is bemutatták azokat a nagyközönségnek.

A DANK Skateboards megálmodói máig azt vallják, hogy abszolút városi használatra szánt, a betonhoz, és a szubkultúrához alkalmazkodó gördeszkákat szeretnének alkotni, amelyek nem hiányolják a ’90-es évek jókedvű, mosolygós, nosztalgikus látványvilágát.

GYP