Győr+
2018.10.22. 16:46

Őszi színek a tányéron

A levesünkben lévő sütőtök rengeteg karotint és C-vitamint, a narancs C-vitamint tartalmaz, a gyömbér pedig elsősorban gyulladáscsökkentő tulajdonságáról ismert. A salátafőzelék amellett, hogy egészséges, rendkívül könnyű elkészíteni, laktató, mutatós és üde zöld színe miatt a legtöbb gyerek is szívesebben fogyasztja majd.

Narancsos-gyömbéres sütőtök-krémleves füstölt marhanyelv-kockákkal

Hozzávalók a leveshez:

1500 g sütőtök

150 g vaj

1 narancs leve és héja

kb. 1 tk. reszelt gyömbér (de ez függ a gyömbér erősségétől)

bors

40 g méz

10 g fokhagyma

1 db füstölt marhanyelv

100 g tökmag

50 ml tökmagolaj

A tököt kettévágjuk és egy tepsire helyezve 170 Celsius-fokos sütőben puhára sütjük. A megpuhult sütőtök magjait egy evőkanál segítségével kiszedjük, húsát pedig egy fazékba kaparjuk. A pépet a zúzott fokhagymával, körülbelül 1,5 dl vízzel, sóval, borssal, mézzel és a gyömbérrel 10 percig főzzük, majd a tűzről levéve a narancs levével, reszelt héjával és a vajjal alaposan összeturmixoljuk.

A marhanyelvet enyhén sós vízben nagyjából 1,5-2 órán át főzzük, és miután kihűlt, bőrétől megszabadítva 1-1,5 centiméteres kockákra vágjuk.

A levest pirított tökmaggal és kevés tökmagolajjal díszítjük.

 

Salátafőzelék lágy tojással

Hozzávalók a főzelékhez:

150 g újhagyma

20 g fokhagyma

2 db római saláta

2 db szívsaláta

150 g (minimum 20%-os) tejföl

50 g vaj

3-4 g só

frissen őrölt bors

Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, kevés olajon megdinszteljük. A római salátát nagyobb darabokra vágjuk és blansírozás után a hagymához adjuk, kevés vízzel (maximum 1,5 dl) felöntve, az újhagyma zöldjével, az aprított fokhagymával, sóval-borssal együtt puhára főzzük. Kb. 10-15 perc elteltével a tűzről levéve a tejföllel, vajjal és az újhagyma zöldjével krémesre turmixoljuk. (A zöldet csak a végén adjuk hozzá, mert így a főzelék színe zöldebb, íze frissebb lesz.)

Fejenként 1-2 tojást számolunk és a tojásokat a forrástól számított 3 percig főzzük. Erősen gyöngyöző, már-már majdnem bugyogó vízbe tesszük a tojást és a forrástól számoljuk a 3 percet, majd a tojást azonnal áthelyezzük hideg vízbe.

TIPP: a tojást ne közvetlenül a hűtőből helyezzük a majdnem forrásban levő vízbe, mert a héja könnyen megrepedhet és oda a feltétünk.

A szívsalátát félbevágjuk és kevés olívaolajon – vágott felével lefele – meggrillezzük, majd egy kevés pehelysóval meghintjük. Az üde zöld krémfőzeléket a grillezett szívsalátával és a lágy tojással tálaljuk.

#CreativeChef