Győr+
2018.10.23. 14:55

Latin zene, boogie és szving a húszéves Friends Big Banddel

A győri Friends Big Band zenekar fennállásának huszadik évfordulójára különleges születésnapi koncerttel készül november 5-én a Richter Teremben. Az elmúlt két évtized legsikeresebb dalait szólaltatják meg a színpadon a zenekar régi és jelenlegi tagjai énekesekkel, vonósokkal, táncosokkal, énekkarral és Dániel Balázs boogie-woogie zongoristával.

Hazánkban húsz évvel ezelőtt még kuriózumnak számított egy big band zenekar megalakulása, ma már a fővárosban és az ország minden területén játszanak magyar big band együttesek. A győri Friends Big Band tíz éve a Magyar Jazz Szövetség minősített vizsgáján szabadon választott és kötelező dalokból összeállított műsorával arany minősítést szerzett.

Friends Big Band

Zenekarvezetőjük Csorba János zenetanár és karnagy, az együttesben a hivatásos zenészek mellett a jazz zenét magas szinten művelők is játszanak. A jelenleg 26 tagú zenekar egyesületként működik, heti rendszerességgel tartanak próbákat, ami nem is olyan egyszerű, ha a nagy létszámot tekintjük, és nem könnyű a megfelelő méretű próbaterem bérlése sem.

Csorba János zenekarvezető büszkén sorolja azokat a kiváló magyar előadókat, akikkel közös koncerten együtt játszottak az elmúlt években: Tóth Vera, Malek Andrea, Szulák Andrea, Micheller Myrtill, Mihályi Réka, Gájer Bálint, Szolnoki Péter, Ferenczi György, Bebe és a Vintage Dolls formáció is köztük volt. A jubileumi koncertről elmondta, igazi örömzenében lesz része a közönségnek, a régi tagok is visszatérnek, hogy együtt játszhassanak a zenekarral, akikhez ezen az esten nem csak énekesek, hanem vonósok, énekkar és táncosok is csatlakoznak.

Dániel Balázs

A Szentlélek-templom családi énekkara, fiatal és nyugdíjas zenetanárok vonós hangszerekkel és a boogie-woogie, valamint a szving tánc elismert hazai képviselői is hozzájárulnak a jubileumi koncert sikeréhez csakúgy, mint meglepetésvendégünk, az országszerte nagyon kedvelt boogie-woogie zongorista, Dániel Balázs. Közel hetven ember lesz együtt a színpadon, és az együttes elmúlt két évtizedes fennállása alatt játszott legsikeresebb dalaival szórakoztatjuk majd a közönséget november 5-én hétfőn, a Richter Teremben” – ígéri Csorba János.

 

 

Szerző: Szabó Csilla

Fotó: Friends Big Band