Győr+
2018.10.26. 16:04

A győri divatdiktátor

„A dolgozó nők, a kiforrott egyéniségek körében egyre nagyobb az igény az egyedi ruhákra, öltözékekre” – mondja Balogh Petra, a győri Artep márka divattervezője.

Legutóbb a győri Design Hét megnyitójának divatbemutatóján csodálhattuk meg egyedi, kifinomult, nőies ruháit, ezután kerestük fel belvárosi üzletében a győri tervező hölgyet.

Ahogy a pult mögül feláll, előbukkan egy jegyzettömb, amelyen skiccek láthatók. Petra dolgozik. Szabadkézzel rajzolja meg terveit, addig finomítja, míg tökéletes nem lesz, majd a varrónők formába öntik álmait.

A kollekció letisztult, nőies, modern

A fiatal lány azt meséli, kislány kora óta divattervező szeretett volna lenni. Először divatlapokat készített, a Barbi babáit öltöztette saját tervezésű ruhákba, majd varrónő nagymamája segítségével saját magának is stílust teremtett. Pápa mellett éltek, és szülei nem nézték jó szemmel alkotó tevékenységét, úgy gondolták, ebből a hobbiból nem lehet megélni. Így Petra jogi diplomát szerzett, felköltözött a fővárosba, de tovább kergette álmait, és ügyvédjelölti munkája mellett beiratkozott a KREA Kortárs Művészeti Iskola divatstylist szakára, esti tagozatra.

Hat évvel ezelőtt aztán „kirobbantak” belőle a tervek, elkészült első kollekciója, amely a saját lenyomatát, stílusát tükrözi, így lett a márkanév is Artep, azaz a Petra szó visszafelé olvasva.

A rá jellemző kreációk letisztultak, nőiesek, modernek, ugyanakkor időtálló a stílusuk és a vonalvezetésük.

A ruhákra jellemző a különböző anyagok, izgalmas felületek kombinálása

 

Az őszi-téli kollekciója is ezen elvek mentén született. Jellemző rájuk a különböző anyagok, izgalmas felületek kombinálása, mint a bársony, az áttetsző anyagok vagy a bőr hatású textilek alkalmazása, kiegészítése olyan finom, testhez simuló pamutokkal, amiket minden nő örömmel visel a hidegebb napokon is.

A színek tekintetében, kedveli a feketét, szürkét, monokrómot, de általában csak egy-egy szín sejlik fel a kollekciójában. Idén ősszel a barna és a bordó színeket kombinálta, télre, az ünnepekre pedig a csillogó, fényes színeket ajánlja.

Petra nagyon fontosnak tartja, hogy ruháit magukénak érezzék vásárlói, amelyek nem hivalkodnak, és nem nyomják el viselőjük személyiségét, sőt inkább kiemelik azt. Petra azt vallja, hogy ha egy nő jól érzi magát egy ruhában, ha nőiesnek és ellenállhatatlannak tűnik, akkor bármire képes – ez az Artep küldetése.

Menyasszonyi ruhákat is tervez kívánság szerint

 

„Nem készítek olyan ruhát, amit én magam nem vennék fel – sőt én magam vagyok a próbababa, a tesztalany” – árulja el Petra. A kollekció minden ruhája limitált darabszám, melyek egyedileg, kézzel készülnek, akár méretre is. Egyedi megkereséseknek is eleget tesz, például menyasszonyi vagy alkalmi, estélyi ruhákat is készít kívánság szerint.

Petra terjeszkedni szeretne, reméli, ruháit egyre több hölgy fogja megkedvelni és hordani itthon és külföldön egyaránt.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor, O. Jakócs Péter, Artep