Győr+
2018.10.27. 15:22

Hatékony a kamionkitiltás a belső utakról

A tapasztalatok jók, alig téved kamion a tiltott utakra.

Három és fél év alatt, három szakaszban készült el a Győrt keletről elkerülő út, ami több szempontból is jó hatással van a megyeszékhely életére. Egyrészt gazdaságélénkítő hatású, másrészt mivel egyre többen használják, csökkent a város belső közlekedési tengelyeinek leterheltsége is. Az önkormányzat több szakaszon, a Szent István és a Szigethy Attila úton megtiltotta a nehéz gépjárművek éjszakai közlekedését, ennek betartását a rendőrség rendszeresen ellenőrzi.

„A magyar kormány és a város közös erőfeszítéseinek hála, elkészülhetett a régóta hiányzó, úgynevezett keleti elkerülő, ami a helyi gazdaságra és a közlekedésre is jótékony hatással van, ezt néhány hónap tapasztalatai alapján is kijelenthetjük” – mondta a Győr+ Médiának Kara Ákos államtitkár, győri országgyűlési képviselő és beszélt arról is, komoly gazdaságélénkítő tényező az elkerülő út, a cégeknek is kedvez, ha gyorsan, zökkenőmentesen tudnak árut szállítani és logisztikai szempontból sem mindegy, hogy egy nagyvároson keresztül, vagy azt kikerülve zajlik a forgalom. A közlekedők hamar hozzászoktak és megszerették a 13,4 kilométer hosszú elkerülőt, és mivel egyre többen használják, jelentősen csökkent Győr belső közlekedési tengelyeinek leterheltsége. „Az önkormányzat pedig táblákkal is jelzi több helyen is, hogy tilos a nehézgépjárművek éjszakai haladása, ennek értelmében a Szent István és a Szigethy Attila úton, éjjel 22 és hajnali 5 óra között nem közlekedhetnek a 20 tonnánál nagyobb tehergépjárművek” – emelte ki Kara Ákos. „Kollégáim többször is azt tapasztalták, hogy hatékonyan működik a kamionok kitiltása, így nem terheli felesleges forgalom a belső utakat, másrészt pedig a közelben lakók nyugodtan tudnak pihenni éjszakánként” – fejezte ki örömét az államtitkár.

„Már évek óta belefoglaljuk a városi rendőrséggel kötött megállapodásunkba, hogy azokon a helyeken, ahol megtiltottuk a nehézgépjárművek éjszakai közlekedését, az egyenruhások rendszeresen ellenőrizzék, valóban betartják-e a szabályokat a kamionosok” – mondta Radnóti Ákos alpolgármester, Adyváros önkormányzati képviselője, és hozzátette, az önkormányzatnak fontos, hogy az egyébként is forgalmas belső utakon legalább éjjel nyugalom legyen. „Magam is tapasztaltam, hogy milyen jótékony hatása van a keleti elkerülőnek, a fuvarozók többsége azonnal átszokott az új útra, de persze a folyamatos éjszakai ellenőrzésekre szükség van és lesz a jövőben is” – hangsúlyozta Radnóti Ákos. „Természetesen egy-egy külföldi kamionos nemtörődömségből vagy figyelmetlenségből még be-betéved a tiltott szakaszokra, de a többség betartja a szabályokat. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy a kétszer kétsávos utak mellett, sohasem lesz teljes csend” – mutatott rá az alpolgármester. „A kamionok éjszakai kitiltásán kívül jelenleg is zajlik a Szigethy Attila út felújítása, az új burkolat, ami ezekben a hetekben kerül a felületre, szintén jelentősen csökkenti majd a környék zajterhelését” – fogalmazott Radnóti Ákos.

A politikusok ígérete szerint az éjszakai kamionkitiltás természetesen a jövőben is megmarad és az ellenőrzések is folyamatosak lesznek az érintett utakon.

Fotó: Marcali Gábor

Zombai-Kovács Ákos