Győr+
2018.10.31. 07:47

Ennyi kell egy új lakáshoz a 10 milliós csok hitel mellé

Kiegyensúlyozottabbá válhat az új lakások piaca a legutóbb bejelentett változtatások eredményeként.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “Többen vághatnak bele új lakás vásárlásába, mert a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a kedvezményes 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitel, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra emelkedik a hitellimit. A kínálatot pedig a kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó új szabályok élénkíthetik, mert az elmúlt hetekben az is kiderült, hogy a kedvezményes lakásáfa milyen feltételekkel alkalmazható 2019 után.” A szakember szerint a kétgyermekes háztartások mellett várhatóan a legalább két gyermeket tervező családokat érintik kedvezően a változások. A kereslet bővülése miatt szintén jól járhatnak a társasház-építők, illetve a jövőbeli újlakás-vásárlók is, mert a kedvezményes áfa meghosszabbításával a kínálat a következő években is tovább bővülhet.

Balogh László szerint a csok bővítése elsősorban a vidéki nagyvárosokban élő családoknak jelent nagyobb segítséget, mert ott olcsóbbak az új lakások, mint Budapesten. Azok is jól járhatnak a változással, akik viszonylag olcsó telkeket kínáló kisebb településen szeretnének családi házat építeni. Egyelőre konkrétumokat nem lehet tudni arról, hogy a sok esetben lakásfelújításra is használt lakástakarék-szerződések helyett milyen más korszerűsítési célú támogatás lesz elérhető, de az előzetes kormányzati nyilatkozatok alapján erre is születhet megoldás.

Az ingatlan.com elemzése szerint a 60 négyzetméteres új lakásokhoz átlagosan Békéscsabán alig több mint 6 millióval, Miskolcon 8,8 millió forinttal és Kaposváron pedig 11,1 millió forinttal kell kiegészíteni a 10 millió forintos hitelt, ezekben a városokban viszonylag szűk a kínálat. A népszerűbb nyugat-magyarországi megyeszékhelyek közül ehhez Győrben és Szombathelyen 14-15 millió forintra van szükség. Székesfehérváron a 10 milliós hitelösszeghez több mint 21 millió forintot kell hozzátenni. A fővároshoz közeli Érden szintén több mint 20 millió forint kell ehhez, míg Budapesten ugyanez az összeg közel 36 millió forintra rúg.

Fotó: BankHitel.info