Győr+
2018.10.31. 09:52

Ösztöndíjasokat köszöntött az egyetem

Az Universitas-Győr Alapítvány kiválóan szervezett ösztöndíjátadó ünnepségén 11 féle díjjal és ösztöndíjjal 57 diák csaknem 12 millió forint támogatást nyerhetett el. Az ösztöndíjprogramot 20 éve indították útjára, évről-évre meghirdetve a pályázati felhívásokat az egyetem hallgatóinak.

Az ünnepségen dr. Földesi Péter mondott köszöntőt. „Azt kértük hallgatóinktól, hogy szárnyaljanak túl bennünket. A tanítványnak többre kell vinnie, mint mesterének. Ha nem így lenne, visszafejlődnénk.”

Az Universitas-Győr Alapítványt 1990-ben hozták létre. Folyamatosan katalizátor szerepet vállal az egyetem fejlődésének támogatásában, az egyetemi élet városi és regionális gazdasági-társadalmi környezetének alakításában. Ennek fontos pillére a két évtizede kezdett ösztöndíjprogram is.

A kívülálló úgy érezhette, mintha egy nagy, több generációs, meghitt családi ünnepségbe csöppent volna az Egyetemi Hangversenyteremben. Az ünneplők, a különféle ösztöndíjakat alapítók képviselői is döntő részben a Széchenyi István Egyetemen szerezték diplomáikat, és olyan szeretettel beszéltek alma materükről, mint saját családjukról. Az ünnepeltek, az egyetem kiváló hallgatói virággal kedveskedtek támogatóiknak. A Művészeti Kar növendékei pedig mély átélésű műsorral ajándékozták meg a résztvevőket.

Halbritter Mátyás Díj

Halbritterné dr. Raffai Judit az Universitas-Győr Alapítvány közreműködésével 2012-ben pályázattal elnyerhető „Halbritter Mátyás Díj”-at alapított egy hallgató részére. Halbritter Mátyás az egykori Győri Keksz és Ostyagyár meghatározó személyisége volt. A 300 ezer forinttal járó Halbritter Mátyás Díjat Kiss Eszter gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató vehette át.

Gardó Sándor-díj

Prof. dr. Gardó Sándor a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, szülész-nőgyógyász, humán genetikus. A Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségügyi és Szociális Intézetének alapító igazgatója, egykori tanszékvezetője. Az ő emlékére alapította felesége, dr. Walawska Joanna és az Universitas-Győr Alapítvány 2013-ban a „Gardó Sándor-díjat”. A díjat, amely egyszeri 300.000 Ft-os ösztöndíj, Novák Anna ápolás és betegellátás BSc szakos hallgató kapta.

Sziray József ösztöndíj

Dr. Sziray József a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett magas szintű elméleti szakmai felkészültségét munkahelyein, a budapesti Számítástechnikai Kutató Intézet és Innovációs Központban, a veszprémi Nehézvegyipari Kutató Intézetben, az USA-ban vendégkutatóként a Stanford Egyetemen, a Kalifornia Egyetemen, s 1996. április 1-jétől Győrött, a Széchenyi István Egyetemen tette gyakorlati tudássá. Életművét, emlékét a családja által alapított hallgatói ösztöndíj is őrzi. A díjat, amely 10 hónapon keresztül havi 30.000 Ft ösztöndíjat jelent, Papp Ádám mérnökinformatikus BSc szakos hallgatónak adta át dr. Sziray Józsefné.

Klatsmányi Tibor – Varga László ösztöndíj

A Széchenyi István Egyetem két nagytekintélyű, egykori professzoráról elnevezett ösztöndíjat idén 15. alkalommal adták át. A két professzor kiemelkedő tevékenységét jótékony – magukat megnevezni nem kívánó – győri egyetemi oktatók e módon kívánták megörökíteni és megismertetni az utókorral. Hosszú évekig anyagi támogatásukkal járultak hozzá az ösztöndíj fenntartásához. Dr. Klatsmányi Tibor a Hídépítési és Fenntartási Tanszék vezetője, dr. Varga László a Geotechnika Tanszék vezetője, főigazgató helyettes volt. A 10 hónapra szóló havi 25.000 Ft-os ösztöndíjat dr. Horváth Balázs, a Széchenyi István Egyetem Építő- Építész és Közlekedésmérnöki Karának dékánja adta át Leitner Norbert infrastruktúra építőmérnöki MSc szakos hallgatónak.

Pannon Work ösztöndíjak

Az ösztöndíjat azok a hallgatók nyerhetik el, akik a jó tanulmányi eredményeik mellett az Iskolaszövetkezetben diákmunkát is vállalnak. Ebben a félévben 4 hallgató 5 hónapra, havi 20.000 forintban részesül. A díjazottak egy-egy ajándékcsomagot is átvehettek Molnár Albert igazgatósági tagtól: Jurik Alexandra turizmus-vendéglátás BA, Nagy Enikő gyógypedagógia/logopédia BA, Stern Kinga nemzetközi tanulmányok BSc, Suta Alex vezetés és szervezés MSc szakos hallgató.

Tizenkét hallgató nyert el Waberer’s és Waberer’s-Szemerey ösztöndíjat.

Waberer’s és Waberer’s-Szemerey ösztöndíjak

A Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. hazánk legnagyobb és legkomplexebb logisztikai szolgáltatójaként rövid és középtávolságú közúti fuvarozási, valamint disztribúciós és raktározási szolgáltatásokat kínál ügyfelei számára Magyarországon és a közép-kelet európai régióban. A Waberer’s ösztöndíjat a 2018/2019-es tanév őszi félévében 10 hallgató nyerte el, akik 5 hónapon keresztül havi 30.000 forintot kapnak tanulmányaik támogatásaként. A díjazottak egy-egy ajándékcsomagot is átvehettek: Farkas Alexandra műszaki menedzser BSc, Fettik Rebeka Mária logisztikai mérnök BSc, Horváth Bence ellátásilánc-menedzsment MSc, Illés Nikolett logisztikai menedzsment MSc, Kárpáti Ágnes logisztikai mérnök BSc, Kiss Szabolcs logisztikai menedzsment MSc, Németh Zsófia logisztikai mérnök BSc, Rezsnyák Janka logisztikai mérnök BSc, Tamás Pálma logisztikai mérnök BSc, Wéber Andrea logisztikai mérnök MSc. szakos hallgató. A Waberer’s-Szemerey Logisztikai kft. ösztöndíját elnyert hallgatók 10 hónapon keresztül havi 30.000 Ft-os ösztöndíjban részesülnek, a díjazottak ezen kívül egy-egy ajándékcsomagot is átvehettek: Katona Anasztázia ellátásilánc-menedzsment MSc, Navrátilová Hajnalka logisztikai mérnök MSc. szakos hallgató.

Magyar Telekom ösztöndíjak

Idén első alkalommal került sor a Magyar Telekom Nyrt. ösztöndíjainak átadására. Két BSc szakos hallgató 10 hónapon keresztül havi 35.000 Ft-os ösztöndíjban részesül: Nagy Alexandra és Papp Ádám Mérnökinformatikus BSc szakos hallgató. A Magyar Telekom Nyrt külön ösztöndíjjal ismeri el a PhD tanulmányokat folytató hallgatók munkáját. Drotár István, a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola PhD hallgatója 10 hónapon keresztül havi 50.000 Ft-os ösztöndíjat kap.

A Magyar Telekom ösztöndíjakat idén első alkalommal adták át.

SZJA 1% ösztöndíjak

Az alapítvány közhasznú szervezetként minden évben jelentős támogatáshoz jut a magánszemély adózók személyi jövedelemadóból az 1%-os felajánlásoknak köszönhetően. A 2018/2019-es tanévre az alapítvány által felkért bíráló bizottság 20 hallgató számára ítélt meg az szja 1% forrásból ösztöndíjat, 10 hónapon keresztül havi 20.000 Ft összegben: Doffkay Réka előadóművészet (klasszikus hegedű), Dombi Olivér sport-és rekreációszervezés BSc, Gaál Szilárd gépészmérnök BSc, Gombosi Máté gépészmérnök MSc, Győriová Erika gazdálkodás és menedzsment, Háklár Barbara építészmérnök, Horváth Bence Tamás műszaki menedzser BSc, Horváth Zsolt járműmérnök BSc, Kalocsa Evelin gyógypedagógia BA, Kocsis Réka jogász, Madarász Melinda ellátásilánc-menedzsment MSc, Martin Eszter élelmiszermérnök BSc, Mihályi Laura Dominika jogász, Molnár Martin István logisztikai mérnök BSc, Orbán Vanessza építészmérnök, Pálffy Zsuzsanna nemzetközi tanulmányok BA, Perl Zsófia mechatronikai mérnök BSc, Riba Szilárd gépészmérnök BSc, Tápai Tamás Csaba járműmérnök MSc, Viola Izabella vezetés és szervezés MSc. szakos hallgatónak.

Horváth Ede ösztöndíjak

Az ünnepségen az Universitas-Győr Alapítvány ösztöndíjai mellett a 2006-ban alapított Horváth Ede Emlékalapítvány ösztöndíját is átvehették arra érdemes hallgatók. Az emlékalapítvány névadója, Horváth Ede a Vagongyár fénykorában 20.000 ember napi foglalkoztatottságát irányította. A Horváth Ede Emlékalapítvány az autóipari gyártási szakterületen tanuló győri egyetemisták és középiskolások részére ez év tavaszán hirdette meg tizenegyedik ösztöndíjpályázatát. Az egyetemisták 100 ezer Ft egyszeri ösztöndíjat, s hozzá díszoklevelet kaptak: Jurasits György járműmérnök BSc, Burkali Dávid – gépészmérnök BSc, Tóth Gergő gépészmérnök BSc, Szabó Veronika Anna gépészmérnök BSc, Jecs Miklós járműmérnök Msc szakos hallgató. Az okleveleket Horváth Ede lánya, Fehérvári Alfrédné adta át.

Antenna Hungária ösztöndíjak

Az Antenna Hungária mint a 100 %-ban állami tulajdonban lévő távközlési vállalat és vezeték nélküli technológiák nemzeti kompetencia központja, meghatározó szerepet tölt be a hazai műsorterjesztési és távközlési piacon. 2017-ben az Antenna Hungária Zrt. és a Széchenyi István Egyetem együttműködési megállapodást kötött, melynek részeként az Antenna Hungária ösztöndíjjal segíti a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók munkáját. Négy BSc szakos hallgató 5 hónapon keresztül havi 30.000 Ft ösztöndíjban részesül: Boda András mérnökinformatikus BSc, Csire Bence villamosmérnök BSc, Koncz Péter mérnökinformatikus BSc, Vörös-Torma Csaba villamosmérnök BSc szakos hallgató. Az MSc szakos hallgatók közül havi 40.000 Ft ösztöndíjat kap 5 hónapon keresztül Dányi Máté Mihály villamosmérnök MSc szakos hallgató. Az Antenna Hungária az ösztöndíj alapító cégek közül elsőként ismerte el külön ösztöndíjjal a PhD tanulmányokat folytató hallgatók munkáját. 5 hónapon keresztül 90 ezer forintot kap: Budai Tamás és Kovács Ákos, a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola PhD hallgatói.

Bonafarm ösztöndíjak

A hallgatók a Bonafarm Csoport támogatásának köszönhetően 10 hónapon keresztül havi 30.000 Ft-os ösztöndíjban részesülnek, a díjazottak egy-egy ajándékcsomagot is átvehettek dr. Szalka Évától, az agrár kar dékánjától, és Balassa Gergelytől, a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. termelési vezetőjétől: Hermán Zsolt környezetgazdálkodási agrármérnök BSc, Zsebő Sándor növényorvos MSc. szakos hallgató.

Az ünnepség végén a korábbi ösztöndíjasok nevében Hatos Hajnalka beszélt. „Annak idején az ösztöndíj volt számomra az első és meghatározó jutalom, ami tudatosította bennem, hogy a jó szó, az erkölcsi elismerés, a dicséret mellett nagyon fontos az anyagi támogatás is. Hiszek abban, hogy tanulni fontos, és fontos megmutatni a tanítványoknak azt, hogy a tanulásban milyen sikerélmények, örömök vannak” – mondta az ötödik diplomáját is megszerző igazgatónő, azt kívánva minden ösztöndíjasnak, hogy éljenek a lehetőségekkel. Ne felejtsék el, hogy – Széchenyi szavaival – az akadályként eléjük gördülő kavicsokból lépcsőt is lehet építeni.

Fotó: Májer Csaba József

Nyerges Csaba/Széchenyi István Egyetem