Győr+
2018.11.04. 11:00

Téli abroncscsere az őszi tavaszban?

Normál időjárási körülmények között október vége, november eleje az az időszak, amikor a felelős autós nyári abroncsát télire váltja. Az őszi tavasz azonban sok sofőr menetrendjét átírja, s Pató Pál úrral szólva, vallják, ej, ráérünk arra még.

Aki már télire váltott, nálunk az autósok negyede, megnyugodhat, mert a magasabb hőmérsékletek nem rongálják annyira a téli gumit, hogy káruk keletkezne” – mondta el érdeklődésünkre Máté János, a Máté Gumiszerviz tulajdonosa. A szakember szerint nincs korán, és nincs későn, most még torlódás és sorban állás nélkül mehetünk a szervizbe.

Az autósok döntő többsége kivár az első fagyig, netán hóig, s ilyenkor bizony tumultus uralkodik a szervizekben, nem ritkán több órás sorban állás után lehet csak a kívánt szolgáltatást megkapni. Magyarországon továbbra sem írja elő jogszabály a téli gumi kötelező használatát, annak ellenére sem, hogy egy most közzétett felmérés szerint sokan ebben a tudatban élnek. Meglepően magas azonban a támogatottsága, a járművezetők kétharmada szerint kívánatos lenne kötelezővé tenni a téli gumi használatát. Ausztriában ezt jogszabály írja elő, aki a szomszédba látogat, november 1-jétől télies útviszonyok esetén csak téli abronccsal és hólánccal közlekedhet a sógoroknál.

Hiánya esetén komoly büntetéssel vagy a határról való visszafordítással számolhat a magyar autós. Az enyhe telek miatt kezdenek divatba jönni a négy évszakos abroncsok. Most már a legnagyobb gyártóknak is van ilyen kínálata. „Szervizünkben elenyésző, 5-10 százalék között vannak a négy évszakos abroncs használói, főleg idősebbek, akiknek mecera az évi kétszeri csere, keveset autóznak, s ha nagyon télire fordul az idő, garázsban hagyják a kocsit” – magyarázza Máté János. A hagyományos verdikt szerint a legnagyobb veszéllyel járó megcsúszásos balesetek kockázata akkor a legmagasabb, ha az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, és megjelennek a hajnali fagyok, ilyenkor sürgősen téli gumira kell váltani, mert 7 °C alatt a nyári gumik jelentősen veszítenek tapadásukból. Az elkövetkezendő két hét előrejelzése alapján ilyen veszélyre nem számíthatunk.

Koloszár Tamás
Fotó: O. Jakócs Péter