Győr+
2018.11.05. 18:00

Modernebb, dinamikusabb és izgalmasabb lesz a víztorony

Jól halad a Marcalvárosi Víztorony festése: a szakemberek a napokban fejezték be a felső tartály mázolását, és már javában az alsón dolgoznak. A kivitelezési munkák irányítójával, Sámoly Istvánnal a víztorony tetején beszélgettünk.

„A feladat 4500 m2 lefestése, amihez 2500 kg festéket használunk fel. Az építésnél még nem mi festettünk, de a 2000-es felújításnál már igen. Csiszolással kezdtük a munkát. Homokszórásra nem volt szükség, nem kellett a teljes bevonatot eltávolítani, mert nem rozsdásodott, csak a fedőréteget tette tönkre az UV-sugárzás az eltelt 18 év alatt. Két rétegben festjük, ecsetel és festőhengerrel” – avatott be a részletekbe Sámoly István és hozzátette, jó szolgálatot tesz a toronyra szerelt karbantartó állvány, amely egy körben futó sínpályán görgethető. A felső tartály rézsűje kifelé lejt, ez még barátságosabb, mint az alsó, ahol ugyanez fordítva van.

A festés színterve – amelyet a Kossuth- és Munkácsy-díjas Maurer Dóra tanítványa, Varga Bertalan tervezett – jóval mozgalmasabb az előzőnél. Ehhez a nagy múltú helyi vállalkozás, a Győrlakk Festékgyártó Zrt. Tixotróp Klorotex márkanevű, klórkaucsuk alapú festékét használják, mivel az utolsó karbantartás óta eltelt időben is jól vizsgázott a felületen. A vállalat munkatársai egy színező automata segítségével, alapszínekből leszínezték a 14-féle, a tervező által megalkotott színt, és részt vesznek a kivitelezési munkákban is.

 

A víztornyot mindenképpen le kellett festeni, a kreativitás mellett döntöttek

 

„Idefent leginkább a szélre kell figyelni, 20 km/óránál nagyobb szélben vagy esőben nem festünk. A jó időt maximálisan kihasználjuk. Sokan a nyári festésre esküsznek, azonban a fizikai úton száradó festékek esetében a felhordott réteg az oldószerek elpárolgása következtében szárad. A száradási idő többek között a levegő mozgásától és a hőmérséklettől függ, ami alacsony hőmérséklet mellett lassabb, így a száradás és átfesthetőségi idő kitolódik. A legjobb hőmérséklet erre az 5–20 °C közötti” – részletezte a kivitelezés irányítója és elárulta, azért is várták meg a festéssel az őszt, mert a tartály tele van hideg vízzel (kb.14°C), a külső hőmérséklet nyáron 25–38 °C, így a pára kicsapódik a tartályon.

Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester leszögezte: a víztornyot mindenképpen le kellett festeni, és úgy döntöttek, hogy kreatív módszerekkel teszik ezt meg. Felkérték tehát az említett művészcsapatot, hogy alkossanak olyan kompozíciót, amivel lecserélhetik az unalmas bordót. Az alpolgármester emlékeztetett arra is, Győr versenyben van a Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért, s most már az egyik víztornyon is megjelenik a művészet.

Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója megerősítette: a praktikumon túl a látványos kivitelezés volt a fő szempont a víztorony újramázolásánál. Ennek költségeit – 28 millió forintot – közösen vállalták az önkormányzattal. Ha pedig az időjárás lényegesen nem változik, tartható lesz a november 30-i határidő.

 

Szöveg és fotó: Pannon-Víz