Győr+
2018.11.06. 13:54

Téliesítik a szökőkutakat: esztétikus ponyvát kapnak az alkotások

Új kezdeményezésbe kezdett a Győr-Szol Zrt. Egyes szökőkutakra olyan takaróponyvát helyeznek el, amelyek a téli üzemszünet alatt is láthatóvá teszik az alkotást. Elsőként a szódás szökőkútként ismert Jedlik-csobogóra került fólia.

Radnóti Ákos, városüzemeltetésért is felelős alpolgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta, az új védőburkolat esztétikusabb és szebb, a városba látogatók így télen is el tudják képzelni, mit takar a ponyva.

A Jedlik-csobógónál egy merevítő vázszerkezet tartja az anyagot, amely biztosítja, hogy az arra installált kép gyűrődésmentesen látható legyen és ne tudjon a víz befolyni alá. A burkolat nemcsak a szódásüveget, hanem a medencét is takarja. Kettős előnye, hogy fagyban, hóban védi az alkotást, ugyanakkor a szökőkút képe felismerhető marad.

 

– Még az idén hasonló esztétikus borítást kap a megyei kormányhivatal előtti téren lévő zenélő szökőkút és a Rába Hotel előtt található csobogó – mondta el Radnóti Ákos, aki beszélt arról is, 2015-ben a győri önkormányzat átfogó fejlesztési tervet készített a városi vizes alkotások megújítására. A megkezdett programnak köszönhetően vált újra működőképessé a sok éven át elhanyagolt állapotban lévő és működésképtelen adyvárosi Kuopio park szökőkútja, majd a Radó-szigeti Vénusz alkotás. Megújult a Megyeháza tér szökőkútja, amelyhez panoráma híd is épült. Ugyancsak megújult a Rába Hotel előtti Ölelkező formák csobogó, a Bisinger sétányon levő Faun és nimfák alkotás. Egy éve pedig Győr egyik látványossága az a multimédiás szökőkút, amely a Rába és a Duna találkozásánál várja a győrieket és a turistákat.

Idén befejeződött a Belvárosban a Garami László szobrászművész által készített Tejfölös kofát ábrázoló csobogó rendbetétele és ugyancsak megújult a Bartók Béla úton a Bartók-emlékműnél levő szobor, amelynek medenceterét jellegzetes kék-fehér csempével újraburkolták.

A csobogókat és szökőkutakat érintő beruházások várhatóan jövőre is folytatódnak – hangsúlyozta Radnóti Ákos. A jövő év első felében elkészül a Radó-szigeti Hősi emlékműnél, valamint a Petz Aladár Megyei Oktatókórház előtt található díszkút felújítása.


Gy. P.
Fotó: Marcali Gábor