Győr+
2018.11.06. 16:31

Európa legjobb frizbisei jönnek Győrbe

Jövő nyáron, június 29. és július 6. között Győr ad otthont az Ultimate Frizbi Európa-bajnokságnak. A szervezők három divízióban csaknem hatvan válogatottat várnak, és nyolc napon keresztül nagyjából kétezer sportoló küzd majd 14 labdarúgópályán.

Az ultimate frizbi vagyis a repülő korong Európa-bajnokságot négy évente rendezik, ezek a kontinensviadalok a legtöbb versenyzőt felvonultató sportesemények közé tartoznak. A 2019-es Eb rendezésére Győr mellett az olaszországi Velence pályázott. A mérkőzéseket labdarúgó pályákon játsszák, egy Európa-bajnokság lebonyolításához 14 ilyen játéktérre van szükség.

 

 

„A Gyirmót FC létesítménye, és az ETO Park pályái adnak otthont a kontinensviadalnak. Az EYOF-ra épült infrastruktúra kihasználtsága szinte maximális, de fontos, hogy ne csak ezek a helyszínek működjenek így, hanem a többi is. Ez jó a tulajdonosoknak, jó az üzemeltetőknek, és jó a városban lakóknak is, hiszen még több programon vehetnek részt, és adott esetben megismerkedhetnek olyan sportággal is, amiről eddig talán nem is hallottak” – mondta az Európa-bajnokság sajtótájékoztatóján dr. Csörgits Lajos aljegyző.

 

 

A sportágban a női és férfi mezőny mellett mixed divízió, vagyis vegyes férfi női csapat is létezik, és az európai sportági szövetség a három kategóriában egy időben és egy helyszínen hirdeti meg a kontinensviadalt.

 

 

„Huszonhat nemzet összesen ötvenhat válogatottja nevezett az Eb-re. Egy csapatnál átlagosan huszonöt fős kerettel, és a kísérőkkel kell számolni. Nagyjából ezerötszázan lesznek itt nyolc napon keresztül. Ez turizmus szemponjából is számottevő, az Európa-bajnokság az itt töltött vendégéjszakák számában közelít az EYOF hasonló adataihoz. Csapatsportokban nehéz ennél nagyobb létszámmal rendezett viadalt találni” – mondta Erdősi Zoltán a szövetség elnöke.

 

 

Nézzünk egy kis sportági gyorstalpalót. Az ultimate frizbi csapatsport, amelyben hét játékosból álló együttesek küzdenek egymással. A pálya végén egy-egy célterület van. A csapatok célja pontot szerezni úgy, hogy az egyik játékos bedobja a korongot a célzónába, ahol egy csapattársa elkapja azt. A dobó nem futhat a koronggal, de azt bármelyik irányba bármelyik csapattársának passzolhatja. Minden esetben, amikor sikertelen a passz, az ellenfélhez kerül át a korong. A játékosok fizikai érintkezése nem megengedett. Az ultimate frizbit játékvezető nélkül játsszák, a játékosok maguk felelősek a tiszta játékért és a szabályok betartásáért.

 

 

 

Gy. P. 
Fotó: O jakócs Péter