Győr+
2018.11.07. 12:03

Győrben is tárgyaltak magyar-osztrák határról

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Borkai Zsolt polgármester társaságában a győri Városházán tárgyalt a határ menti települések vezetőivel.

A Magyarország és Ausztria közötti – autóforgalomra alkalmas – 39 határátkelőből 29-en továbbra is zavartalanul haladhatnak át a személygépjárművek, tíz sorsa tisztázatlan, ezekről a határátkelési pontokról közös munkacsoport fog dönteni – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az ausztriai Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Szijjártó Péter a Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel folytatott megbeszélés után közölte, a két ország közös munkacsoportot állít fel, hogy kialakítsák a kérdés mielőbbi, a „közösségek megelégedésére irányuló megoldását”. A magyar miniszter megjegyezte, hogy a kérdéses 10 átkelő közül 7 földút. Hozzátette, hogy Magyarország minden szükséges lépést megtett annak érdekében, hogy az országba illegális bevándorlók ne léphessenek be, ezért szükségtelenek az osztrák szigorítások.

 

Korábban írtuk:

A győri származású miniszter az érintett polgármesterek véleményét kérte a magyar-osztrák határon lévő átkelők átjárhatóságával és az osztrák szigorításokkal kapcsolatban.

Szijjártó Péter portálunknak elmondta, a határok legális átjárhatósága a mai Európai Unió egyik legfontosabb értéke, de ennek gazdasági jelentősége is van. Hiszen minél átjárhatóbb egy határ legálisan, annál jobb együttműködési lehetőséget kínál a határ két oldalának. „Ezért kifejezetten barátságtalan és rossz döntésként minősítjük, amit az osztrák barátaink megléptek, hogy Magyarország és Ausztria közötti átlépési lehetőségek egy részét korlátozták. Ez gondot okoz helyben a magyaroknak és az osztrákoknak egyaránt, hiszen jelentős kerülőket tesz szükségessé” – fejtette ki és hozzátette, azzal, hogy a schengeni tagság ellenére fenntartják az osztrákok a nagy forgalmú határátkelőhelyeken az ellenőrzést, azzal európai szerződéseket is sértenek, és visszahoznak egy olyan életérzést, amit nem gondoltunk, így 28 évvel a rendszerváltoztatás után, hogy még egyszer találkozunk vele.

 

Borkai Zsolt polgármester Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

 

„Emlékszem még arra, amikor Ausztriába menet hosszú kilométereken keresztül kellett sorban állni. Ezt nem szeretnénk visszalátni. Ráadásul nagy versenyhátrányunk van Nyugat-Európával szemben, ahol a határátlépési lehetőségek átlagos 2,5–3 kilométerre vannak egymástól. Ez Kelet- és Közép-Európában a 40 kilométert is meghaladja. Az osztrák–magyar határon most tíz kilométer az átlagos távolság a határátkelési pontok között, és mi előre szeretnénk lépni, nem hátra. Jelenleg öt helyen fejlesztjük az osztrákokkal közösen Európai uniós forrásból a határátlépési kapacitást. Ezzel ellentétes irányú mozgásokat nem tartunk szerencsésnek. Úgyhogy most összegyűlt az összes polgármester, akinek a települése érintett, velük egyenként végigbeszéltem ezeket a kérdéseket” – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.

Azt szeretné elérni, hogy ezeken a kis forgalmú határátlépési pontokon ne korlátozzák a személygépkocsival történő áthaladást. Van olyan polgármester, aki elmondta, hogy az ő településén élőknek 40 kilométert kell kerülniük, ha az adott korlátozás érvényben marad. „Ez teljesen ellentétes a magyar–osztrák viszony minőségével, ellentétes a gazdasági együttműködési intenzitással és ellentétes az érdekekkel. Van olyan határátlépési pont, ahol most korlátozták a forgalmat, és kiderült, hogy az osztrákok nagyobb arányban használják, mint a magyarok. Megpróbáljuk tehát ezt a kérdést rendezni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki az egyeztetést követően Kismartonba utazott, ahol Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel tárgyal ugyanerről a kérdésről. Ugyanezen a napon Szijjártó Pétert Bécsben fogadja Heinz-Christian Strache alkancellár és Karin Kneissl külügyminiszter is.

 

Győr+
Fotó: O. Jakócs Péter