Győr+
2018.11.08. 10:40

Téli üzemmódra kapcsol a közút

Az enyhe őszi idő ellenére november 10-től már a téli időjárásnak megfelelően üzemel a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén.

Országosan a következő hónapokban több mint 4.100-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban. 814 sószóróval és hóekével felszerelt nehézgépjárművet állít hadrendbe a közút, és 142 rakodógép, valamint 122 hómaró is a géparzenál része idén.

A győri mérnökségen kilenc darab sószóróval és hóekével felszerelt géppel látják el a feladatokat, a szakemberek a győri mérnökség illetékességi területén már kihelyezték 7,2 kilométer hosszon a hóvédműveket – hófogórácsokat és hálókat –, a megye területén összesen 45,8 kilométeres szakaszon. A síkosságmentesítést sószórással végzik, a kálcium-kloridból megyénk mérnökségein összesen 8,654 tonna áll rendelkezésre, ebből Győrben 1,077 tonna van raktáron.

A csütörtök reggeli gépszemle előtt tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idei évtől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. átvette a kerékpárutak tisztítását is az önkormányzatokból. Győr-Moson-Sopron megyében összesen 65 kilométernyi bicikliút van, ebből összesen 12 kilométernyi, ami úgynevezett hivatásos forgalmi, így ezeket a téli időszakban is takarítani, gondozni kell. Az előírt jogszabályok szerint az időjárási körülmények észlelése után 12 órán belül el kell kezdenie a szakembereknek a síkosságmentesítést, és legkésőbb 48 óra alatt be is kell azt fejezniük.

Győr-Moson-Sopron megyében kiemelt útvonalnak számít az M1-es autópálya és az M85-ös, M86-os autóút. A csornai mérnökségen 13, a lébényin és a győrin 9–9, míg Fertőszentmiklóson és Mosonmagyaróváron 6–6 hóekével és sószóróval felszerelt tehergépjármű látja el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatokat.

A csütörtöki eseményen elhangzott, hogy a téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben részt vevő gépjárművek fordulóköre akár 2–5 óra is lehet, így ezen időszak alatt – időjárástól függően – akár újabb 5–15 centiméter hó is hullhat az útfelületre, vagyis folyamatos beavatkozás szükséges, amíg el nem áll a havazás. Éppen ezért a szakemberek kérik a lakosság türelmét.

Fontos, hogy mindenki csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel közlekedjen!

Fotó: Marcali Gábor

Rozmán László