Győr+
2018.11.09. 07:01

A remény balettje

A Győri Balett novemberi bemutatója igazi táncköltészet lesz, mellyel az első világháború áldozatainak állítanak emléket. A Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is – mondta Kiss János, a Győri Balett igazgatója a premier alkalmából készült beszélgetésen.

A 39 éves Győri Balett társulata több mint száz bemutatón van túl, az épület, amelyben a kezdetektől játszanak pedig éppen 40 éves. „A színház megnyitó ünnepségére Budapestről egy „bogárhátúval” jöttünk négyen – Gombár Judit vezetett, Markó Iván, Krámer György és én –, olyan hatalmas köd volt, hogy nem láttuk az épületet, csak amikor közelebb értünk, vettük észre gyönyörűen kivilágítva. Egészen furcsa érzés volt. Az eltelt 39 évben pedig annyi gyönyörűség, küzdelem, szenvedés, szépség és szeretet volt itt, amiért nagyon hálás vagyok” – elevenítette fel emlékeit Kiss János.

A nézők, akik ’79 óta nyomon követik a társulat munkáját, tudják, hogy mindig valamilyen izgalmas, érdekes történetet táncolnak el a művészek. A történet pedig a Bibliából, az irodalomból, a zenéből vagy a képzőművészetből merítkezik. „Fontosnak tartjuk az emlékezést, a megemlékezést is, hiszen a művészet erejével felhívhatjuk bizonyos dolgokra a figyelmet.” Így van ez a mostani bemutató kapcsán is.

A Black to Say Silence című darabot Angel Rodríguez eredetileg a TanzCompany Innsbruck társulata számára készítette. Az első világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalmából ennek adaptációja kerül színpadra a győri premieren.

Kiss Jánosnak személyes indíttatása is volt, hogy a háborúra emlékeztető darabot bemutassák. Két évtizeddel ezelőtt Bedécs Gyula tanár úr idegenvezetésével ismerte meg az első világháborús emlékhelyeket Goriziában, Nova Goricában, amelynek képe a mai napig mélyen benne él.  Angel Rodríguez koreográfust pedig azért választotta, mert nagyon európai, kifinomult és érzékeny, amit ő csinál, az „táncköltészet”. „Mindenféle teatralitástól mentes, egy hatalmas lélegzet az egész mű. Dramatikus darab, de mégis költészet” – mondta az igazgató az előadásról.

A történet egy kis falu lakóiról szól, ahol a hatalomvágyból fakadó pusztító szenvedés kettétöri a boldog pillanatokat, de a közösség tagjai – szeretetre és békére vágyó férfiak és nők – a háború borzalmai közben sem veszítik el a reményt. „Számomra ez a remény balettje” – hangsúlyozta Kiss János. „A közönséget kényeztetni kell, és néha felrázni, ez a feladatunk. Nem elég szórakoztatni, néha gondolkodtatni is kell! Ez a darab ilyen lesz” – árulta el a balettigazgató.

A Black to Say Silence nemzetközi produkciónak is mondható, hiszen a spanyol koreográfus és asszisztense mellett az osztrák Andrea Kuprian a díszlettervező.

A darabban az egész társulat játszik, a főszerepeket ezúttal is kettős szereposztásban táncolják. A pár: Tatjana Shipilova és Gémesi Máté, valamint Guti Gerda és Daichi Uematsu, az Angyal szerepében pedig Engelbrecht Patrikot és Jekli Zoltánt láthatjuk.

A kétfelvonásos balett bemutatója november 10-én lesz a Győri Nemzeti Színházban, november 21-én pedig a fővárosi Müpa Fesztivál Színházban láthatja a fővárosi közönség a Győri Balett legújabb produkcióját.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Orosz Sándor

Galéria: O. Jakócs Péter