Győr+
2018.11.11. 15:07

Emlékművet állítottak a 224 felvidéki áldozatnak

Lebó Ferenc győri szobrászművész készítette azt a monumentális, a világháborúk dunaszerdahelyi katonaáldozatainak nevét felsoroló emlékművet, amelyet november 2-án avattak fel a felvidéki városban.

A gránitból készült, három méter magas, nyolc méter széles emlékművön 224 név olvasható. Dunaszerdahelyen hat évvel ezelőtt nyilvánították november 2-át a világháborúban elesett dunaszerdahelyi hősök emléknapjává, és idén ezen a napon avatták fel a két világháború katonaáldozatainak emlékművét, Lebó Ferenc alkotását.

 

Dunaszerdahely önkormányzata régi adósságát törlesztette azzal, hogy a város hőseinek emléket állított, ugyanis mostanáig nem volt olyan emlékhely, ahol a város világháborús katonaáldozatai előtt leróhatták volna kegyeletüket a lakók. Már a helyszín is szimbolikus, a vasútállomás előtti téren állították fel a „síremléket”, ahonnan annak idején elindultak a katonák, és ahová sokan már nem térhettek vissza” – tájékoztatta lapunkat Lebó Ferenc.

A szobrászművész elmondta, az emlékmű, mely három halmot formáz, az állam címerére utal, a kettős kereszt alatti világgömbön a töviskoszorú pedig a világháborúkban felállított szögesdrótra, arra a szenvedésre, ami a katonákra várt a harctereken. Az alkotó már több háborús emlékművet készített, de ilyen méretűt még nem. A tervezés két évbe telt, a kivitelezés pedig bő fél évbe.

 

Földvári Gabriella

fotó: L.F.