Győr+
2018.11.10. 16:30

Fontos úthálózatok újulnak meg a városban

A közeljövőben ismét számos, Győr fejlődésének szempontjából kiemelkedő útszakasz újul meg a városban. Az összesen 2 milliárd 336 millió forintos beruházások mindegyike európai uniós forrásból valósul meg, előnyeit pedig mindenki élvezheti, aki részt vesz a közlekedésben.

„A város közlekedési infrastruktúrájának folyamatos fejlesztése az önkormányzat egyik kiemelt feladata” – kezdte Borkai Zsolt polgármester. „Győr ezért az úthálózat bővítésére a saját forrás és az állami finanszírozású beruházások mellett a pályázati lehetőségeket is jelentős mértékben igénybe veszi. Az elmúlt időszakban több, a forgalom jobb elvezetését, a városközpont tehermentesítését és a városrészek közötti új közúti kapcsolatokat teremtő fejlesztés készült el, és hamarosan több jelentős projekt indul, amely a nagy forgalmú területek közlekedésének javítását szolgálja” – fogalmazott a polgármester.

Dr. Fekete Dávid alpolgármester hozzáfűzte, ezek között az ipari területek jobb elérését, ezzel együtt a gazdasági környezet még vonzóbbá tételét szolgáló, valamint a lakosság számára a korábbinál jobb közlekedést biztosító fejlesztések is szerepelnek. Utóbbira példaként a Jókai utca felújítását említette, amely az ott lakók számára fontos beavatkozás. Ám hangsúlyozta, a „programcsomagban” olyan elemek szerepelnek, mint a Szigethy Attila út, az Ipar út, a Szent Imre út, vagy éppen a Régi Szentiváni út fejlesztése, amelyek az egész város közlekedésére pozitív hatást jelentenek.

Hamarosan tehát három lépésben megújul a Szigethy Attila út Ipar út felé eső szakasza. Az útburkolat itt elhasználódott a nagy terheléstől. A munkák a Kodály Zoltán utca és az Ifjúság körút közötti szakaszon kezdődnek, ahol a szegélyek közötti burkolatot cserélik ki. Második lépésben az Ipar út felújítása a Fehérvári úti körforgalom és az Ipar úti felüljáró közötti szakaszon történik majd, hasonlóan az első lépéshez. Itt a buszöblök között középszigettel ellátott gyalogos átkelőhelyet is építenek. A felüljáró és a Mártírok úti csomópont közötti szakaszon záródik majd a beruházás.

Szintén több lépcsőben újul meg a 81-es számú főút–Tatai út–József Attila utca találkozásánál lévő körforgalomtól kezdve egészen az Ipari Parkig tartó útszakasz. Ennek eredményeként a Belváros felől a 81. számú főútról a Tatai út irányába a balra kanyarodó forgalmat két forgalmi sáv indítja és fogadja a jövőben. A Tatai út felől a Belváros irányába haladó, jobbra kanyarodó forgalmat szinten két-két forgalmi sáv biztosítja majd. Két sáv építése tervezett a főút Székesfehérvár felőli és a József Attila úti ágon is. Megszűnik az ötödik csomóponti ág, csak bejárat lesz a benzinkút irányába és a Banai utcába. A Banai utca új kijárati forgalma a főút Fehérvári csomóponti ágához kapcsolódik majd. A Tatai úton a benzinkútról kihajtó út és a volt házgyári terület csomópontja jelzőlámpás irányítást kap, megkönnyítve a csúcsidőszaki forgalom eloszlását.

Az elkészülő jelzőlámpás turbó-spirál körforgalom biztosítja az egysávos körforgalmaknál nagyobb kapacitást. Hogy ez működőképes legyen, a körforgalomba becsatlakozó sávokat is bővíteni kell majd.

A tervek szerint a Tatai út meglévő Régi Szentiváni úti csatlakozása megszűnik, az új kapcsolat az Alsókert utcán keresztül lesz majd lehetséges. A Régi Szentiváni útszakasz nyugati Tatai úti végszakasza zsákutcává alakul, így ez már csak célforgalomra és az Ipari Park irányába történő kerékpáros forgalomra lesz alkalmas. A Tatai úton új autóbusz-megállópár épül, és új gyalogos átkelőhely kialakítása is tervben van középsziget beiktatásával. Fontos megjegyezni, hogy a beruházás minden közlekedési formát figyelembe vesz.

Az Ipari Park felé haladva a Tibormajori csomópont is megújul. Új kanyarodó sávokat alakítanak ki, ezzel dinamikusabbá téve azt. Ide kapcsolódik majd az új Ipari Parki területekhez vezető kiszolgáló út. A beruházás keretében autóbuszöblök is épülnek, s a gyalogosok és a kerékpárosok biztonságának érdekében, az útsávok között forgalomterelő szigeteket helyeznek el. Ehhez a fejlesztéshez szorosan kapcsolódik a Hecsei út és a Tibormajori út összeköttetését biztosító Juharfa utca kopott, töredezett, foltokban pótolt, néhol kátyúsodott aszfaltburkolatának cseréje is, amely már megtörtént. Csakúgy, ahogy a Hecsei út és Gesztenyefa utca összeköttetését biztosító Berkenyefa sor elhasználódott burkolatának cseréje is lezajlott.

 

 

Térjünk vissza egészen a Szent Imre útig, ahol a Mónus Illés út és Vasvári Pál utca közötti szakasz újul meg a jövőben. Az útszakasz állapota műszakilag leromlott a nagy terhelés miatt. Kicserélik majd a meglévő kopóréteget, és ahol indokolt, a szegélyeket is. Új csatornafedlapokat helyeznek el, valamint a járda akadálymentesítésére és az autóbuszmegállók korszerűsítésére is figyelmet fordítanak. Jövőbe mutató igény, hogy a felújított parkolóhelyeknél elektromos járművekhez szükséges töltőket is elhelyeznek majd.

Győrben a Jókai út a város egyik fő tömegközlekedési ütőere, valamint ez az utca biztosítja a Belváros, azon keresztül az Ipari Park, az Audi gyárkomplexum és a dinamikusan fejlődő Sziget, illetve Újváros városrészek közlekedési kapcsolatát. A város 66 menetrend szerinti autóbuszvonalából 14 érinti a Jókai utcát, amely fontos a kerékpáros közlekedés szempontjából is, és az egyik parkolóház is itt található. A mostani felújítás a Zechmeister út és Szent István út közötti útszakaszt érinti, amely a teljes pályatest cseréjét jelenti. A kétoldali járdákat is korszerűsítik, s a csapadékvíz-elvezető rendszert is modernizálják. Az egyirányú utcán jelenleg is 17 gépkocsi számára van parkolóhely, amely a felújítás után is megmarad.

 

Szerző: Győr+
Fotó: Marcali Gábor