Győr+
2018.11.11. 17:30

A győri olasz hadifoglyok emlékezete

Biczó Zalán győri helytörténész, könyvtáros hónapokig kutatta 64, Győrben elhunyt olasz katona sorsát, melyből könyv is született.

Az első világháborúban harcoló fiatalok hadifogolyként érkeztek városunkba. Itt pedig katonai szükségkórházakban betegségek következtében hunytak el. Sírjaik a nádorvárosi köztemetőben találhatók.

A győri nők nemes gondolata alapján és városi elöljáróság támogatásával már 1921 májusában értekezletet tartottak a városházán, hogy az olasz katonák sírjai méltó módon legyenek gondozva. Farkas Mátyás polgármester vezetésével Győr város és a nőegyletek szervezésében 1924. szeptember 14-én vasárnap délelőtt tíz órakor tartották az olasz katonasír-ünnepélyt. A megemlékező eseményen nemcsak a győriek, hanem a budapesti olasz követség tagjai is megjelentek. Ünnepi szentmise után az Egyetértés Dalkör éneke következett Brantl karnagy vezetésével, a polgármester ünnepi beszéde után pedig a sírok megkoszorúzása történt meg és végezetül az énekkar elénekelte az olasz és magyar himnuszt.

Biczó Zalán kutatómunkája alapján megjelent emlékfüzetben a polgármesteri beszéd mellett gróf Vinci olasz nyelvű beszéde is olvasható, valamint a Győr Város Levéltárában fellelt anyakönyvi adatokból rekonstruálni lehetett az olasz katonák adatait is, amelyek a „Győri szab. kir. város új községi temetőjében nyugvó hősi olasz katonák kimutatása” alcím alatt olvashatóak.

Ismeretes, hogy az Olaszországban nyugvó magyar hősök kegyeletesen gondozott sírjait az összes temetőben nemcsak közös emlékoszlopokkal látták el, de nyugvóhelyüket sírkeresztekkel is megjelölték. A győri temetőben lévő olaszok sírhantján nem volt kereszt, csak sorszám. Ezen a hiányon kívánt segíteni az 1934-ben megalakult társadalmi bizottság Weisz Hugó malomigazgató-kormányfőtanácsos vezetésével, amely céljául tűzte ki, hogy a sírok fölé névvel ellátott kereszteket állítson és az olasz parcellát bekerítve, kegyeletesen gondozzák az 1934. szeptemberi felszentelési ünnepségtől kezdve.

A Győri Hírlap 1936. november 15-iki számában olvasható: „Amióta a világháborúban hősi halált halt és városunkban eltemetett olasz katonáknak sírjait kegyeletes módon és művészi ízléssel rendbe hoztuk, azóta Győr városa egész Itáliában ismertté lett. Mint emlékezetes a győri olasz katonai temető felszentelési ünnepélyéről az egész olasz sajtó részletesen beszámolt és az ilyen nemes gesztusokra különösen fogékony olasz nemzet, nagyon jól megjegyezte magának azt a magyar várost, mely illő tiszteletben tartja hősi halottainak emlékét. Ha ma, akár a legilletékesebb helyen is, egy magyar kiejti ezt a szót: Győr, csupán pillanatnyi gondolkodás után rögtön hallja a választ: igen-igen, tudjuk, Győr, ahol a mi fiaink oly szépen gondozott temetőben nyugszanak.”

Az emlékfüzet megírására személyes indíttatás is vezette BIczó Zalánt. Dédapja – Bálint Károly – aki a 19. gyalogezredben szolgált az olasz hadszíntéren, hősi halált halt Itáliában 1918. augusztus 14-én. Reméli, sírját olyan méltóképpen gondozzák a távolban mint itt Győrben az olaszokét a helyiek. Másik dédapja Schönherr József szintén az olasz fronton harcolt, Ő hazatérhetett családjához. A győri köztemetőben 2015-ben Győr Megyei Jogú Város I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsága jóvoltából, Dr. Fekete Dávid Győr város alpolgármesterének mint az emlékbizottság elnökének vezetésével felújították a sírokat, ezáltal a mai kor embere is méltón emlékezhet nemcsak a magyar hősökre, hanem az itt nyugvó olasz katonákra is.

A győri olasz hadifoglyok emlékezete című kiadványt november 16-án (péntek) 15 órakor mutatják be a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Baross G. u. 4.).

F.G.

fotó: Olasz foglyok sétálnak a Baross úton (1918. március 25.)