Győr+
2018.11.13. 10:02

Az egészségükért sétáltak a nyugdíjasok

Akik hétfőn délután a győri Belvárosban jártak, egy vidám száz fős társasággal találkozhattak. Az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület felhívására a tüdőgyulladás világnapján az egészségükért sétáltak az idősek.

A Tüdőgyulladás Világnapján – melyet a WHO 2008-ban hirdetett meg – a tünetek felismerésére és az idejében megkezdett kezelés fontosságára hívták fel a figyelmet a győri sétával. A rendezvény fővédnöke dr. Czompó Márta tüdőgyógyász főorvos volt.

Érdemes tudni, hogy a tüdőgyulladás még ma is az egyik leggyakoribb és legtöbb életet kioltó betegség, a világ 10 leggyakoribb haláloka között szerepel. A legtöbb áldozatot a nagyon fiatalok és az idősek, illetve a nagyon betegek közül szedi, de senki sincs biztonságban. Egy új svájci vizsgálat megerősítette, hogy a túlélés szempontjából kedvező jelnek kell tekinteni, ha a tüdőgyulladásos betegnek magas láza és hidegrázása van.

Tévhit, hogy a tüdőgyulladás minden esetben egyértelmű, komoly panaszokkal jelentkezik, sokszor egyszerű meghűléshez hasonló tünetek – rossz közérzet, hőemelkedés, köhögés – is jelezhetik a betegséget.

A betegség elkerülése érdekében mellőzzük a dohányzást, oltassuk be magunkat az influenza és a pneumococcusok elleni védőoltásokkal, és figyeljünk a tünetekre, hiszen az időben történő felismerés, a megfelelő kezelés elkezdése életet menthet.