Győr+
2018.11.14. 08:54

Széchenyis repülőrajt a nemzetközi QS-rangsorban

Október végén hozták nyilvánosságra a QS World University Rankings legújabb regionális nemzetközi rangsorát. Annak ellenére, hogy a Széchenyi István Egyetem idén első alkalommal regisztrált a nagy presztízsű szervezetnél, rögtön fel is került a listára, ami óriási eredmény. „Repülőrajtot vettünk, de ezt természetesen kitartó munka előzte meg!” – mondta dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes az egyetem munkatársainak tartott nemzetköziesítési értekezleten.

Február végén regisztrált a Széchenyi István Egyetem a világminősítő intézmény listájára, és fel is került a QS Rankings-re már az első alkalommal. A külföldi hallgatók toborzásában a győri egyetem célterülete elsősorban Kelet-, Délkelet- és Dél-Ázsia. A felmérések szerint ebben a régióban általában a szülők döntenek arról, hogy a gyermekük hová menjen továbbtanulni. A döntésben pedig nagyon fontos szempont, hogy az adott egyetem szerepel-e például a QS nemzetközi rangsorban.

„Az általunk preferált célterületekről a hallgatók főleg az angolszász államokat választják, Észak-Amerikát, Nagy-Britanniát, Ausztráliát és Új-Zélandot. Ahhoz, hogy versenyezni tudjunk ezekkel az területekkel, egyrészt az árelőnyünket lehet kihasználni, hiszen a győri képzés és az itteni megélhetés egyaránt olcsóbb, mint a tengerentúlon, másrészt az általunk nyújtott diplomák minőségével, gyakorlati hasznosíthatóságával, értékével is versenybe szállhatunk. Ennek mértékét pedig a nemzetközi rangsorok tükrözik a nagyvilág felé” – mondta dr. Lukács Eszter.

Ilyen szempontból a két legnagyobb minősítő intézet, a Times Higher Euducation (THE) és a QS Rankings a legrelevánsabb. A regisztrációt követően tekintélyes mennyiségű adatbázist, rengeteg táblázatot kellett kitölteni. Az egyetem munkatársai közül nagyon sokan segítették, támogatják hathatós közreműködéssel ezt a folyamatot. A „repülőrajtot” természetesen hosszú évek kemény, céltudatos munkája előzte meg, ami a kormányzati és városi támogatás, valamint tervezett stratégia mentén végrehajtott saját gazdálkodás eredményeként élhető körülményeket teremtett a campusokon. Jól felszerelt laborok jöhettek létre és életpálya lehetőségeket kaptak a munkatársak.

„Az elnyert pályázatok is hozzájárultak a nemzetközi szintű képzésekhez, és a rangos tudományos publikációkhoz. PADA együttműködéssel egyedülálló angol nyelvű doktori képzés jöhetett létre. Az Audi Hungaria és az egyetem közötti példás, minőségteremtő együttműködés is hozzájárult ahhoz, hogy több külföldi hallgató és oktató választotta az egyetemet, és az MTA-val közösen megvalósulhatott a Lendület program. A széchenyis brand építése, az egyre motiváltabbá váló oktatók és a QS Rankings újabb mérföldkövet jelent az egyetem fejlődési szakaszában, a nemzetközi rangsorban való helytállás visszaigazolta a befektetett energiát. De ami a legfontosabb: a hallgatók és az oktatók, a munkatársak egyaránt jól érzik magukat, friss diplomásaink pedig a szakmájukon belül nagy vonzerőt jelentő állásokban tudnak elhelyezkedni. A campus modern környezete és infrastruktúrája, a tanórán kívüli lehetőségek, a világszínvonalú hallgatói csapatok, a szállodai szintű kollégium és a kikapcsolódási lehetőségek egyaránt erősítik egyetemünk vonzerejét” – hangsúlyozta dr. Lukács Eszter.

A QS Rankings öt szempontot vesz figyelembe a minősítés során. A súlyozásban 40 százalékos arányban szerepel az akadémiai reputáció, vagyis a több mint 80.000 felsőoktatási szereplő megkérdezésével végzett, percepción alapuló értékelés. 10 százalékot jelent a munkaadói percepció. A vállalatok (40.000 válasz) az egyes felsőoktatási intézményekből érkezett hallgatók kompetenciája alapján döntenek az intézmények teljesítményéről. Húsz százalékot jelent a súlyozásban az egy oktatóra jutó hallgatók száma, ugyancsak 20 százalék a citáció, kizárólag az Elsevier Scopus adatbázisa alapján, 13 millió tudományos folyóirat figyelembevételével. 5-5 százalék pedig a külföldi hallgatók, illetve a külföldi oktatók aránya a teljes hallgatói és oktatói bázisra vetítve. A nemzetközi brandet is mérik így.

„Még egyszer megköszönöm a munkatársak kimagasló teljesítményét a QS-minősítésekkel összefüggésben. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a külföldi hallgatók aránya tovább növekedjen a Széchenyi-egyetemen, és a külföldi oktatók körében is még vonzóbbá váljon a győri felsőoktatás. Nagyon jó úton járunk” – mondta az oktatási rektorhelyettes, hozzátéve, hogy az egyetem évről-évre szeretne egyre előkelőbb helyre kerülni a rangsorban.

A QS Rankings-nek öt regionális listája van, az egyik a BRICS-országokra (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) vonatkozik. Ők adják a világ népességének negyvenegy, vásárlóerő-paritáson mért GDP-jének harminckét százalékát, illetve ezekből az országokból származik az elmúlt 10 évben megtermelt globális GDP növekmény fele. Ettől függetlenül van egy külön ázsiai QS-rangsor is, és készítenek összeállítást az arab és a latin-amerikai régióra. A Széchenyi István Egyetem tíz másik magyarországi egyetemmel közösen az EECA, vagyis a kelet-európai és közép-ázsiai listán szerepel. Az első alkalommal regisztrált és a rangsorra felkerült győri egyetemet a 201-250. hely közötti sávban jegyzik.

Fotó: Májer Csaba József

Nyerges Csaba/Széchenyi István Egyetem