Győr+
2018.11.14. 14:41

Füstérzékelővel a biztonságért

Szeptember közepén indította el a „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” kampányt a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azzal a céllal, hogy megelőzzék a lakástüzeket, tűzeseteket, valamint felhívják a figyelmet a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, környezetünk és egészségünk védelmére.

Megyénkben a több éves adatokat figyelembe véve átlagosan háromszáz lakástűz keletkezik, legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység következtében. Sokszor a fűtőberendezés környezetében keletkezik tűz, többször előfordult, hogy a sütés-főzés közben tűzhelyen felejtett étel kapott lángra, és gyakoriak az elektromos eredetű tüzek is.

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában először általában füst képződik, ekkor jó szolgálatot tehet egy füstérzékelő, hogy figyelmeztesse a ház lakóit a veszélyre.

A „Ne gyújtsa! Gyűjtse” kampány részeként novemberben Győr-Moson-Sopron megyében negyven darab füstérzékelőt ad át a katasztrófavédelem a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetettek, rászorulók, illetve egyedül élő idős állampolgárok részére. A rászorulókhoz négy karitatív szervezet javaslata alapján jutunk el.

Ma a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, Galumba Lajos tűzoltó alezredes adott át egy füstérzékelőt, a Katolikus Karitasz munkatársának kíséretében a győri Szent Imre úton lakó Gyurkovics Józsefnek. A főfelügyelő elmagyarázta, hogyan működik a tízéves élettartammal bíró készülék, beüzemelte, majd el is helyezte azt a szobában.  A nyolcvanöt éves, egykor szobafestőként dolgozó bácsi nagyon örült a füstérzékelőnek, hiszen egyedül él szoba-konyhás otthonában, ahol kályhával fűt, s mint mondta, így nagyobb biztonságban lesz.

Biztonságunk növelése érdekében a füstérzékelők beszerzését javasoljuk minden háztartásban, hiszen az otthonunkban előforduló tűzeseteket így időben észleljük. Az optikai füstjelzőkkel a használónak egy évtizedig gyakorlatilag alig van tennivalója, hiszen a készülék tízéves élettartamú, beépített elemmel rendelkezik. A berendezés riasztáskor piros villogó fénnyel jelez, emellett folyamatosan hangjelzést bocsát ki. Havonta egyszer ajánlatos ellenőrizni, hogy a készülék működőképes-e. Az erre szolgáló gombon egy kerek mélyedést alakítottak ki, így egy átlagos belmagasságú épületben a padlón állva, akár egy seprűnyéllel megnyomva a gombot, elvégezhető a teszt.

 

forrás: gyor.katasztrofavedelem