Győr+
2018.11.15. 11:29

Gálakoncerttel koronázták a fél évszázadot

A Győri Filharmonikus Zenekar hivatásossá válásának ötvenedik évfordulóját telt ház ünnepelte szerdán este Győrben, az Olimpiai Sportparkban, ahol a zenészek gálakoncerttel tisztelegtek közönségük és az elmúlt fél évszázad előtt.

A filharmonikusok 1968-ban, ötven éve váltak hivatásossá, őket Sosztakovics Ünnepi nyitánya után beszédekkel köszöntötték jubileumi estjükön.„Felemelő, mert részesei lehettünk és lehetünk annak az ötven, de igazából százhuszonötéves történetnek, amely korokon átívelve példát és erőt ad napjaink munkájához, és hitem, meggyőződésem szerint virágzó fundamentuma lesz az elkövetkező évtizedeknek” – mondta Fűke Géza, a zenekar igazgatója, aki a számvetés után az alázatos munka, az egymás iránti tisztelet és a szeretet fontosságát hangsúlyozta, amelyekben szerinte a filharmonikusok titka is rejlik.

 

Borkai Zsolt polgármester is köszöntette a jubiláló zenekart

 

Borkai Zsolt polgármester úgy beszélt a Győri Filharmonikus Zenekarról, mint a város kulturális életének egyik legfényesebb ékkövéről. Beszámolt Győr 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért benyújtott pályázatáról, amelyben szerinte nagy szerepe van a zenekarnak, s úgy fogalmazott: „Ha esetleg nem mi lennénk a befutók, mi akkor is a kultúra fővárosa leszünk, sőt, most is azok vagyunk, mert ahol ilyen társulatok működnek, mint a Győri Filharmonikus Zenekar, az a város megkerülhetetlen tényező a kultúrában.”

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára beszédében kifejtette, ő szintén úgy véli, ha Győr nyer, az a filharmonikusoknak is köszönhető.

 

Ötven évet ünnepelve zenélt a Győri Filharmonikus Zenekar


A jubileumi gálakoncerten múltat idéző kisfilmek kísérték a zeneműveket. Az est egyik különlegességeként Pro Orchestra díjakat is átadtak a városnak, az Audi Hungariának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ezzel megköszönve az elmúlt ötven évben nyújtott támogatást. Színpadra lépett a The King’s Singers, az idén szintén ötvenéves, világhírű brit capella együttes is, akik magyarul adták elő Kodály Zoltán Esti dalát, s akik az ünnepi köszöntőt is játszották. Végül a torta sem hiányozhatott, amelyen a gyertyákat a Győri Filharmonikus Zenekar vezetői Borkai Zsolt polgármesterrel fújták el.

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: MekliZ Fotóstúdió