Győr+
2018.11.16. 09:32

Az álmok valóra válhatnak: jelentkezz katonának!

Pályaorientációs napot tartottak nemrég a MH. 12. Arabonra Légvédelmi Rakétaezrednél, ahol számos érdekes program, tájékoztató és bemutató várta az érdeklődő fiatalokat. Olyanokat, akikből ha felnőnek, lehet hogy katona lesz.

Az alakulatnál mindig is fontos volt, hogy a civilek is betekinthessenek az egység életébe, beleláthassanak a katonák mindennapjaiba. A pályaorientációs nap kapcsán oktatási intézményeket hívtak és vártak, hogy a katonaság iránt érdeklődő diákok még több tapasztalást szerezhessenek a honvédek életéről.

Összesen 10 intézményből több mint 400 tanuló érkezett a laktanyába, akiket Könczöl Ferenc ezredes köszöntött. Az alakulat parancsnokának nyitó gondolatait követően Inoka Zoltán törzszászlós vette át szót. Az ezred vezénylő zászlósa képekkel és videofelvétellel illusztrált előadásában számos ismeretet szerezhettek a fiatalok az arrabonások feladatairól, mindennapjairól. Inoka törzszászlós előadása ezúttal kiemelten foglalkozott a katonává válás feltételeivel, a felvételi eljárás folyamatával, katonai hivatás és életpálya perspektíváival, továbbá a betölthető feladatkörökkel és a kereseti lehetőségekkel is.

A csoportok később láthatták a Csapatmúzeumot, a Borbála emlékszobát, a magyar ejtőernyőzés 100 éves történelméről szóló vándorkiállítást, kiállított maketteket és egyenruhákat is.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred az egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulat, így a szakfeladatokról is szó esett. Volt statikus haditechnikai bemutató, ahol több rakétarendszerrel is megismerkedhettek a diákok. Láthattak kézifegyver-bemutatót, alaki foglalkozást, továbbá paintball-, airsoft-, és légpuska-lövészet is a napirend részét képezte, akárcsak a gyakorló kézigránáttal való célba dobás, vagy az íjászat.

A másodszorra megrendezett pályaorientációs csupán ízelítőt tudott adni a katonai hivatásból, ennek ellenére a győri katonák remélik, hogy amikor majd a résztvevők a pályaválasztás elé kerülnek, akkor számításba veszik az alakulatot.

Egyébként annak sincs oka elkeseredni, aki most nem tudott részt venni a rendezvényen, de szeretne katona lenni, az írjon levelet a [email protected] email címre, hiszen, hiszen végzettségtől, életkortól, nemtől függetlenül szinte bárki megtalálhatja a számítását a Haza fegyveres védelmére rendeltetett szervezetnél.

Havassy Anna Katalin
Fotó: Sályi Gergő törm/raketaezred.hu