Győr+
2018.11.16. 14:19

A könyv varázslatos ereje

A hétvégén a könyv, a kultúra, az információ, és a zene helyszíne lesz a Győri Könyvszalon, ahol a színes programok között minden korosztály találhat magának megfelelő elfoglaltságot.

A Könyvszalon megnyitójára pénteken délelőtt a Győri Nemzeti Színházban került sor, ahol dr. Somogyi Tivadar alpolgármester beszédében a könyvet egy utazáshoz, egy mesés kalandhoz hasonlította, amelyet a kiadványok nélkül soha nem élhetnénk át.

A Könyvszalon a megnyitáskor


Sokan jövendölték már a Gutenberg-galaxis végét, sokan az internet elterjedésével számítottak a könyvek eltűnésre, de nem váltak be a jóslatok. Ezek nem egymással versengő találmányok, nem egymást helyettesítő termékek. A könyv nem veszett el, sőt egyre nő az olvasók tábora. „Büszkén mondhatjuk, hogy a Győri Könyvszalon minden évben óriási siker. Nem véletlenül, hiszen kitűnő programokkal, nagyszerű szerzőkkel, és a legfrissebb könyvújdonságokkal találkozhatunk itt.„ – hangsúlyozta a politikus.

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester

 

“A könyv páratlan élmények kincsestára, varázslatos ereje van, de ezt a varázslatot csak olvasóként tapasztalhatjuk meg” – ezekkel a szavakkal kívánt jó böngészést az olvasmányok között az alpolgármester.

A 18. Győri Könyvszalon Alkotói díját életművéért Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, a Nemzet Művésze vehette át az alpolgármestertől. Jánosi Zoltán irodalomtörténész laudációjában idézetekkel sűrűn megtűzdelve elevenítette fel az alkotó életútját, irodalmi munkásságát. “Buda Ferenc  a “konok hit nélkül nem megy” axiomáját írta fel minden versében, minden meséjében, minden dramatizált munkájában és műfordításában az idő homlokára” – emelte ki az irodalomtörténész.

 

Buda Ferenc a 18. Győri Könyvszalon Alkotói díjasa


A díjazott megköszönve az elismerést bevallotta: megilletődött. „Felvetődött bennem, mi a csudával érdemeltem ki? Vajon mindent jól csináltam-e? Csakugyan rászolgáltam-e? Azzal nyugtattam magam: legalábbis törekedem rá.” A Győri Könyvszalon elismerését azért fogadta jó szívvel, mert úgy érzi, az olvasók szeretete van mögötte. Majd versben összegezte azt az időt, amelyet ceruzaforgatással töltött:

„Küszködvén egy élethosszat, láttam sok jót és néha rosszat,

lelket soha nem cseréltem, mulasztás a legfőbb vétkem.”


Kszel Attila, az egyik drámaíró


Idén is megrendezik a nagysikerű Kortársasjátékot, a Győri Nemzeti Színház drámaíró versenyét. A mai helyi napilap szalagcímei közül sorsolás útján választották az „Egy levél, három élet – földöntúli üzenet” címet. Kiss József, Kszel Attila, Pozsgai Zsolt íróknak kell szombat délelőttre drámát írnia, melyet este mutatnak be.

Az ünnepi megnyitón a Misztrál Együttes adott koncertet, ahol többek mellett Buda Ferenc megzenésített versei is felcsendültek.

A Könyvszalon részletes programja ITT:

 

Földvári Gabriella
fotó: Marcali Gábor