Győr+
2018.11.19. 12:25

Késő őszi idő

A Pinnyédi Metoerológiai Állomás előrejelzése szerint a 47. héten késő őszi időre kell készülnünk.

Kistérségi előrejelzés

Mint kiderült, korai volt még a múlt héten télről beszélni. Mindenesetre a Nap, sok héten át tartó „magamutogatás” után e hétre pihenni tér, s csak a felhők felett fogja ontani sugarait. Mindemellett a hőmérséklet a hét végéig ismét emelkedni fog, a hajnali fagyok megszűnnek, de strandidőre már nem lehet számítani.

Kedden az utóbbi időben szokatlan jelenségben lehet részünk, a déli órák körül elképzelhető, hogy zuhogni fog az eső, mégpedig erős keleti szél kíséretében. Szerdára az idő megnyugszik, de szerdán és csütörtökön is számítani lehet kisebb esőre. A nappali felmelegedés erősödik, péntekre a felhők közül időnként előbukkanó Nap +10°C fokot megközelítő nappali maximummal kecsegtet.

5. ábra forrása: wxcharts.eu

Szombaton aztán egy újabb mediterrán ciklon közelít meg bennünket, ismét mozgalmasabbá válik az idő. Először a DK-i, majd hétfőtől az ÉNy-i szél erősödik meg. A csapadék mennyisége és az országon belüli eloszlása a hét végén még rendkívül bizonytalan. Az amerikai modell szerint hétfő éjjel alapos áztatásban lesz részünk (5. ábra barna nyila), az európai szerint viszont a csapadék zöme a Kisalföldtől délre fog elvonulni.

Nagytérségi helyzet

Oroszország ezúttal is a „rövidebbet húzta”. Pályára állította a hideget, e hét hétfőjére be is „harangozták” az országos havazást, de ebből végül alföldjeinken mindössze néhány, megszámlálható mennyiségű hópehely lett.

2. ábra forrása: www.meteoam.it

Ezúttal a Földközi-tenger oroszlánjának bajsza lett megrángatva, s egy, a medence teljes területét átfogó alacsony nyomású zóna kialakításával támadásba lendített egy mediterrán ciklont, visszaszorítva a túl messze merészkedett orosz macit (2. ábra műholdfelvétele, s a 3. ábrán az OMSZ hétfő éjjeli helyzetképe).

 

3. ábra forrása: www.met.hu

 

A hét közepére a küzdő felek békét kötnek, megnyugszik a légkör (4. ábra – Német Meteorológiai Szolgálat csütörtöki előrejelzése), majd a hét végén újra kezdik. Az ekkor érkező mediterrán ciklon a mostani, hét elejeinél gyengébbnek ígérkezik, de amint fentebb írtam, csapadéksávjának előrejelzése nagyon bizonytalan.

 

4. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

Az 5. ábra az amerikai modellt szemlélteti, mely szerint hétfő éjjel elázunk (barna nyíl), de az európai modell kihagyja a Kisalföldet a „szórásból”. Hogy jövő hétfő után mi lesz? A távelőrejelzés a „maci hetét” ígéri. De ezek az „állatok” kiszámíthatatlanok, viselkedésüket még Földünk legnagyobb civil szuperkompjúterei is csak egy-két napra tudják ilyen helyzetben megbízható valószínűséggel előrejelezni.

 

Tullner Jób atya matőr meteorológus