Győr+
2018.11.21. 11:32

Gondoskodás határok nélkül

A győri partnerintézmények meghívására Ausztriából, Graz és Gleichsdorf környékéről érkezett szakemberek ismerkedtek a magyarországi, azon belül a győri szociális ellátórendszerrel, és az város idősellátásával. Az „Idősbarát régió – Age-friendly Region” című projekt keretében megvalósult látogatás fontos állomása a két ország közötti együttműködésnek. A Magyarország és Ausztria határ menti térségeiben működő ellátó szervezetek közös pályázaton nyertek támogatást az Európai Unió INTERREG programjában, amelynek célja az időskori magas életminőség biztosítása.

 

Az Age-friendly Region (Idősbarát Régió) nevet viselő projekt kiemelt célja, hogy olyan intézkedéseket és módszertanokat dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek, amelynek segítségével a két ország szomszédos régióiban lakó idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legtovább önállóan a megszokott környezetükben maradhassanak. A határon átnyúló együttműködés lehetővé teszi, hogy a két ország tudását és tapasztalatait alapul véve közös modellt dolgozzanak ki. Az Age-friendly Region egy fontos mérföldkő lesz ennek a célnak az elérésében és elsőként hoz létre bilaterális együttműködést Ausztria és Magyarország között ezen a szakterületen.

 

A projektben magyar részről a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint

a Zalaegerszegi Gondozási Központ, míg osztrák oldalról a bécsi Europäisches Zentrum für Wohlfahrtspolitik und Sozialforschung, illetve a gleisdorfi Chance B – Sozialbetriebs-GmbH vesz részt.

A Városháza dísztermében dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntőjében kiemelte, az időskor és ezzel összefüggésben a növekvő ápolási, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívást jelentenek a társadalmak számára. Ugyanazon alapelvek szerint gondolkodik a két ország az idősek gondozásáról, az egyik alapelvként fogalmazta meg, hogy ameddig csak lehet, a saját környezetükben élhessenek a szépkorúak. Másik alapelvként azt említette, hogy olyan lehetőségeket kell teremteni, amelyben az idősek aktívan tudnak részt venni a mindennapi életben és a szabadidő eltöltésében. Ezen alapelveknek Győr elismerten jól megfelel, hiszen már kétszer, 2010-ben és 2018-ban elnyerte az Idősbarát Önkormányzat díját.

 

Panker Mihály, a Humánszolgáltatási Főosztály főosztályvezetője az osztrák partnereknek röviden bemutatta a magyarországi és győri egészségügyi és szociális ellátórendszert, hangsúlyozva, hogy városunkban 26 százalék a 60 év felettiek aránya, ami országosan is magasnak mondható. Magyarországon 25 éves a szociális és 20 éves a gyermekjóléti törvény, amelynek megalkotásával államilag szabályozottá vált a szociális területen dolgozók munkája. Az állami feladatvállalás mellett fontos szerepet vállalnak a civil és egyházi szervezetek is a szociális ellátásban. Hangsúlyozta, hogy a tapasztalatok szerint az egészségügy és a szociális ellátórendszer jó együttműködése pozitív hatással van minkét terület működésére.

 

 

Kányai Róbert, az EESZI igazgatója arról beszélt, hogy az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, mint a két országon átnyúló projekt egyik partnere az egyik legfejlettebb hazai régióban, a győri önkormányzat fenntartásában működik, amelyhez a város megfelelő finanszírozást és feltételt biztosít. Az Idősbarát Régió elnevezésű projekt 2015-ben indult és akkor hármas célkitűzést tettek a részt vevő partnerek. Az első, hogy szeretnék javítani a két térségben élő idősek életminőségét, másodikként azt fogalmazták meg, hogy megfelelő és összehangolt kommunikációs stratégia alkalmazásával növeljék az általános társadalmi tudatosságot az időskorra vonatkozóan. Harmadik alapcélként pedig azon dolgoznak, hogy a döntéshozókat is megismertessék a probléma jelentőségével. „A projekt indulásától kezdve az eltelt két évben a közös munkának köszönhetően a projekt jó úton halad, amelyben voltak nehézségek és nagyon sok öröm és boldog pillanat is, és tovább dolgozunk a a kitűzött célok eléréséért. Nehéz a magyarországi szociális ellátórendszert bemutatni osztrák partnereinknek, de nekünk is nehéz az ausztriai rendszert megismerni, amin nem csak a nyelvi nehézségeket kell érteni, hanem a két ország egymástól eltérő szociális berendezkedését is. A közös megbeszéléseken arra törekszünk, hogy egyre jobban megértsük egymást, mert egymás megismerése nélkül nem tudunk jól együttműködni. Így lesz közös tárgyalási módszerünk arról, mit és hogyan végzünk. Folynak a kutatások, dolgoznak az esetmenedzserek, haladunk a bilaterális modell fejlesztésében, amit a projekt végén szeretnénk letenni az asztalra egy olyan átfogó tanulmánysorozatot, hogy mind az idősek, mind a szakemberek és a politikusok számára is elérhetővé váljanak a projekt eredményei. Ennek megvalósításában segít az osztrák partnerek győri látogatása” – összegezte Kányai Róbert igazgató.

 

 

Christopf Pammer, a Chance B projektmenedzsere örömét fejezte ki, hogy osztrák részről 38, a projektet érintő régió szociális területen dolgozó szakemberei, intézményvezetői és politikusok kaptak meghívást Győrbe, hogy a magyarországi ellátórendszert bemutató előadáson részt vegyenek, majd az EESZI Demens Centrumának és a Kálóczy téri Idősek otthonát látogatták meg. Hasznos ez a látogatás, mert a magyar partnerek már jártak a hasonló ellátást nyújtó osztrák intézményekben, most pedig ők ismerkedhettek meg a magyarországi gyakorlattal. A több mint 200 fős kísérleti projektben a két ország szociális és egészségügyi stratégiái arra irányulnak, hogy az idős emberek a saját otthonukban szükségleteiknek megfelelő, a szolgáltatást biztosítók által hatékonyabban összehangolt támogatást kapjanak regionális szinten.

 

A projekt elszámolható költsége: 1.349.220,36 euró (több mint 415 millió forint), amelyből a magyar partnerekre jutó Európai Uniós és magyar állami támogatás: 529.416 euró (közel 165 millió forint). Az osztrák partnerekre jutó Európai Uniós támogatás: 673.149,3 euró (megközelíti a 210 millió forintot). A fennmaradó részt a partnerek saját költségvetésükből finanszírozzák.