Győr+
2018.11.21. 12:31

Már készül Győr ünnepi fényköntöse

Jövő pénteken, november 30-án fénybe borul Győr, ünnepi hangulatot varázsolva az itt lakók és a turisták számára. A város már készül a karácsonyi díszkivilágítás kiépítésére, nem titok, újdonságokra is számíthatunk.

„Az adventi időszak a fényekről is szól” – mondta el dr. Somogyi Tivadar alpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón. Az alpolgármester kifejtette, ilyenkor azzal, hogy kivilágítjuk a várost, a sötétséget világossá tesszük, s ezt akár párhuzamba hozhatjuk azzal is, hogy Krisztus születésével a fény jött el. Hozzátette, kevés olyan város van, amelyet ennyire szépen öltöztetnek ünnepi fényköntösbe, ezért is büszkék lehetünk Győrre.

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester (középen) szerint az adventi időszak a fényekről is szól

 

„Az ünnepi hangulathoz ünnepi világítás is kell” – kezdte beszédét Prédl Antal, Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezetének intézményvezetője. Azzal folytatta, több változásra, új elemekre is számíthatunk idén a Szent István úton, a Bécsi kapu téren, a Városház téren, a Dunakapu téren és a Széchenyi téren. Fénypiramist állítanak a Dunakapu téren, amelybe beülhetnek az érdeklődők, a jégpálya mellett pedig díszgömböket helyeznek el, amelyek nemcsak este ékesítik majd a teret, hanem nappal is hangulatossá varázsolják környezetüket. A Széchenyi téren a szokásos girlandkapu helyett ezúttal kivilágított fénykapu alatt haladhatnak át a járókelők. A Jedlik csobogó téli takarójára angyal motívum kerül, a Városháza erkélyén pedig fénylő felirat fogja köszönteni az ünneplőket. Természetesen a Dunakapu térről, a Széchenyi térről és a Városház térről ezúttal sem hiányozhatnak a megszokott attrakciók: a gyermekeket szánt húzó rénszarvas várja, hóemberek és beülős fénygömbök is lesznek.

 

Az ünnepi díszítés hangulatossá varázsolja a várost

 

Nagy Csaba, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere arról számolt be, idén is lesznek Mindenki karácsonyfái, amelyek a városrészek központjaiban, illetve a köztemetőkben szimbolizálják az ünnepet. Negyvenkét fényfüzérrel díszített fával készülnek: húsz helyen a meglévő fákat öltöztetik ünnepi ruhába, huszonkét helyen pedig a Győr-Szol Zrt. állított fát, amelyeket a lakosság ajánlott fel a közterületek ékesítésére.

Ódor Tamás, a Vill-Korr Hungária Kft. építésvezetője elmondta, hosszú tervezési folyamatot igényel, hogy Győr ünnepi fényben pompázzon, már tavasszal elkezdték a munkát. A dekorálás az adventi időszakban négy hétig tart: elárulta, ennek oka például az is, hogy ezúttal tizenkét tonna betont kellett elhelyezniük, hogy rögzíteni tudják az attrakciókat.

 

A megszokott girlandkapu helyett fénykapu áll a Széchenyi téren

 

Az összes ünnepi fény elhelyezése – 4000 darab LED izzósor, 3500 méter fénykábel, 14 kilométer fényfüzér –, üzemeltetése mintegy 65 millió forintba kerül. A költségkeretet az önkormányzat az Útkezelő Szervezet költségvetésében biztosítja.

Bár egy-egy fényfüzér már felvillanhat, hiszen a díszeket folyamatosan tesztelik a biztonság érdekében, az ünnepi fények hivatalosan az Adventi Fesztivál és Vásár kezdetén, november 30-án, 17 órakor gyúlnak majd fel Győrben.

 

Bodrogi Sára

Fotó: Marcali Gábor