Győr+
2018.11.24. 09:05

Az alkoholizmus csapdája – mindig van kiút!

Az alkoholizmus nem csak hazánkban, az egész világon hatalmas probléma. Ez egy olyan betegség, amely az egész családot érinti, és amely által érintett személy szinte minden családban található.

A betegségből kigyógyulni nem, csak szabadulni lehet, és még azok is alkoholistának hívják magukat, akik több tíz éve nem fogyasztottak egy korty szeszes italt sem. A Magyar Kékkereszt Egyesület, a győri önkormányzat, a Győr Városi Kábítószerügyi Fórum és a Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda közös programján sokan kaphattak segítséget. A rendezvény előtt az egyik főszervezővel, Molnár Zoltánné Zsuzsával beszélgetett Bajzát Zsuzsi a Győr+ Estében.

Debreceni minta adta az alapötletet a programhoz, és az összeállítás során igyekeztünk olyan előadókat meghívni, akik hitelesek tudnak lenni a témában” – emelte ki Zsuzsa, aki több mint tíz éve nem fogyaszt alkoholt. Aktív résztvevője lett a Kékkereszt Egyesületnek, sőt a győri csoportot is ő vezeti már évek óta. „Szociális ivóból lettem beteg, és a végén már teljesen az alkohol rabja voltam. Nekem senki nem tudott megállj!-t parancsolni, sem az édesanyám, sem a férjem, sem a gyermekeim. A Jóisten kellett hozzá” – fogalmazott a nyugdíjas aktivista, akinek életében a hit visszatérése után a sorstársakon való segítés szenvedélye vette át a főszerepet.

A Józanság Napja című rendezvény szólt a már önmagukat felvállaló betegeknek, családtagjaiknak, és szabadult alkoholistáknak egyaránt. Zsuzsa szerint a gyógyuláshoz elengedhetetlen a támogató közeg, és náluk a Kékkereszt Egyesületnél ez fokozottan jelen van. Senkinek nem engedik el a kezét a rehabilitáció után, mindig van kihez szólni, ha kínoz a vágy, és semmit sem kell szégyellni, hiszen a sorstársak között szinte azonnal őszinte, mély emberi kapcsolatok alakulnak ki. A Kékkereszt Egyesület munkájáról bővebben olvashatnak a kekkereszt.org weboldalon.


Bajzát Zsuzsi
Fotó: Shutterstock